Dieta Low fodmap oparta jest na spożywaniu żywności o niskiej zawartości węglowodanów, które ulegają fermentacji zarówno w jelicie cienkim jak i grubym. Do tej grupy zaliczyć można fruktozę i laktozę, fruktany, galaktooligosacharydy i alkohole polihydroksylowe (w tym sorbitol, mannitol, ksylitol). Moi pacjenci są dość dobrze wyedukowani na temat fodmapów, czyli grupie produktów, które mogą prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości. Już sama wiedza na ten temat wiele im rozjaśnia :)
Dla wielu osób samo ograniczenie fodmapów jednak nie wystarczy, muszę jeszcze ograniczyć ilość histaminy w produktach. Pacjenci bardzo często uskarżają się na objawy mogące wynikać z nadmiaru histaminy w przewodzie pokarmowym i są to często:
Takie czasowe ograniczenia dają naprawdę dobre efekty. Przedstawiam przykładowy jadłospis z ograniczeniem fodmap i histaminy, pamiętaj, że nie jest on jednak jadłospisem indywidualnym.