email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Babka płesznik – kolejna roślina lecznicza.

Babka płesznik – kolejna roślina lecznicza.

Babka płesznik jest rdzenną rośliną zachodniego rejonu Morza Śródziemnego, północnej Afryki i zachodniej Azji. W Polsce uprawiana jest rzadko, ponieważ bardziej popularne jest siemię lniane, które ma podobne właściwości. Jednakże część moich pacjentów twierdzi, że bardziej w ich dolegliwościach pomaga im właśnie babka płesznik niż siemię lniane.  

Dominującym składnikiem nasion babki płesznik jest śluz, który łagodzi podrażnienia ścian jelit, przełyku i odbytu. W medycynie ludowej nasiona stosowano jako środek wykrztuśny, przeciwkaszlowy, w zapaleniu oskrzeli. Przypisywano im właściwości przeciwbakteryjne oraz moczopędne. Uważano, że ma dobre zastosowanie w chorobach reumatycznych i artretyzmie.
Nasiona babki płesznik wykorzystywane są głównie jako produkt leczniczy. Jakie mają zalety, co dobrego nam robią?

  • wyniki współczesnych badań wskazują na celowość zastosowania leczniczego w wielu chorobach przewodu pokarmowego, tj. zaparcia, biegunki, hemoroidy, wrzody żołądka, zespół jelita drażliwego.
  • wykazują właściwości regulujące poziom cukru we krwi.
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
  • mogą znacząco obniżyć poziom LDL.
  • pozytywnie wpływają na florę bakteryjną w jelitach.
  • zwiększają uczucie sytości.
  • Napar z babki płesznik można stosować zewnętrznie do leczenia zmian skórnych (np. przy atopowym zapaleniu skóry, suchości skóry,  trądziku różowatym, łuszczycy)
  • łagodzą zmiany skórne, takie jak na przykład te powstałe wskutek oparzeń czy podrażnień.
  • śluz (składnik nasion) oczyszcza organizm ze szkodliwych dla zdrowia metali ciężkich i innych związków rakotwórczych.

Jak stosować:
 

Kilka łyżeczek nasion (2-3) zalać wodą lub sokiem (można dodać również do kompotu, czy herbaty) i zostawić na parę minut, aż pokryją się żelem. Następnie miksturę wymieszać i wypić. Pamiętać należy aby w diecie, zawierającej nasiona babki płesznik, pić dużo wody. Nasiona są także dobrym dodatkiem do jogurtów, musli, koktajli owocowych, czy chleba z domowego wypieku.

Przy zaparciach zalecane jest, aby rano przed śniadaniem wypić taki ciepły "kleik" z odrobiną miodu.

Ale uwaga! Nasion babki płesznik nie powinno się stosować w przypadku problemów z niedrożnością jelit, przed planowaną kolonoskopią. Ponadto, należy zachować przynajmniej godzinny odstęp, ponieważ nasiona babki płesznik mogą opóźnić wchłanianie leków.

 

Bibliografia:

Babka płesznik ( Plantago psyllium L.) – wartościowa roślina lecznicza; Borgis - Postępy Fitoterapii 4/2009, s. 256-259; Dominika Król; http://www.czytelniamedyczna.pl/2663,babka-pesznik-plantago-psyllium-l-wartociowa-rolina-lecznicza.html

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.