email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Brak pęcherzyka żółciowego? I co teraz?

Brak pęcherzyka żółciowego? I co teraz?

Przewód pokarmowy pozbawiony pęcherzyka żółciowego jest w stanie całkowicie poradzić sobie z trawieniem pokarmów. Najważniejsze jest jednak przestrzeganie kilku ważnych zasad żywieniowych, w innym wypadku z czasem może dojść do poważnych powikłań zdrowotnych.

Pęcherzyk żółciowy jest narządem, który magazynuje żółć. W okresie między posiłkami napełnia się żółcią, a w czasie posiłku wydala się ją do dwunastnicy, aby właśnie tam nastąpił proces trawienia tłuszczów. Żółć odpowiada również za oczyszczanie organizmu z toksyn oraz przyswajanie wielu witamin. Żółć po usunięciu pęcherzyka żółciowego, jest wytwarzana w sposób ciągły i małe jej ilości przedostają się z przewodów żółciowych do dwunastnicy. I zwykle jest to ilość, która wystarcza do prawidłowego trawienia tłuszczów. Problem pojawia się jednak wtedy, gdy posiłek jest zbyt bogaty w tłuszcze i wątroba już nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości żółci. Posiłki bogatotłuszczowe stają się najczęściej przyczyną biegunek i wzdęć. Nadmiar niestrawionego tłuszczu w jelicie powoduje reabsorpcję wody do światła jelit, a podczas trawienie tłuszczu przez bakterie jelitowe powstają gazy.

Chirurgiczne leczenie za pomocą cholecystektomii nie likwiduje ryzyka kamicy żółciowej – kamienie żółciowe mogą nadal powstawać, ale już w drogach żółciowych!

Dlatego w pierwszej kolejności należy zastosować dietę ubogotłuszczową, która również zapobiega chorobom układu krążenia, niektórym nowotworom.

Po wycięciu pęcherzyka żółciowego ważne jest spożywanie 4-6 razy dziennie niewielkich, ubogotłuszczowych posiłków.

Jakie produkty wybierać?

Nabiał: mleko, jogurty  0,5-2% tłuszczu, sery białe chude.

Mięso: chude (drób, cielęcina, królik, chude ryby).

Pieczywo białe i czerstwe.

Tłuszcze roślinne: oliwa z oliwek, olej lniany (w niewielkich ilościach).

Ograniczeniu powinny ulec również produkty wzdymające, takie jak warzywa strączkowe, kapustne, cebula, seler czy czosnek.

Po usunięciu woreczka żółciowego należy dbać, by posiłki nie były zbyt ciepłe ani zbyt zimne.

Całkowicie należy zrezygnować ze smażenia. Początkowo po zabiegu/operacji należy spożywać potrawy gotowane, gotowane na parze, a w późniejszym okresie można pieczone.

W okresie okołooperacyjnym świetnie się sprawdza Fresubin Energy, produkt zawierający niezbędne witaminy i minerały, i dostarczający dobrze przyswajalną porcji energii.

Błonnik.

Po operacji obowiązuje dieta ubogobłonnikowa, ale z czasem należy błonnik stopniowo wprowadzać. Błonnik zmniejsza ryzyko powstawania złogów w drogach żółciowych u osób po cholecystektomii. Dobrym źródłem błonnika są otręby – zwłaszcza owsiane, które mają właściwości zmniejszające stężenie cholesterolu w surowicy krwi.

 

Bibliografia:

  • Kamica żółciowa. IŻŻ. M. Jarosz, J. Dzieniszewski. PZWL, 2015.
  • Kamica żółciowa. Ł. Szczygieł. GAZETA FARMACEUTYCZNA 3/2008
  • Dieta po cholecystektomii. https://zywieniemaznaczenie.pl/dieta-po-cholecystektomii/

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.