Hipoglikemia reaktywna idiopatyczna jest stanem obniżenia glukozy we krwi i wystąpienia objawów niedocukrzenia w czasie od 2 do 4 godzin po spożyciu posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów. Jednak spotyka się pacjentów, którzy już wcześniej niż po 2 godzinach odczuwają objawy charakterystyczne dla hipoglikemii. Często są to osoby młode, w wieku od 20 do 40 lat, i co ciekawe szczupłe, rzadko z nadwagą. Ponadto, zauważa się, iż są to osoby nadmiernie emocjonalne, zgłaszające silną podatność na stres, bez aktywności fizycznej, cierpiące często na zaburzenia jelitowe. Hipoglikemia reaktywna może dotyczyć także osoby zmagające się z nietolerancją fruktozy.
Objawy hipoglikemii:
Inne objawy to silna potrzeba wypicia kawy, żeby rozpocząć dzień, ciągłe zmęczenie, senność, apetyt na słodycze w ciągu dnia, napady złości, problemy z koncentracją.
Głównym czynnikiem rozwoju hipoglikemii reaktywnej są nieprawidłowe nawyki żywieniowe, a więc nieregularne spożywanie posiłków, pomijanie śniadań, dieta obfitująca w cukry łatwo przyswajalne, brak snu, stres, używki. To wszystko stymuluje produkcję kortyzolu, czego konsekwencją jest przekształcanie aminokwasów w glukozę, co sprzyjać będzie utracie tkanki mięśniowej i krążeniu większych ilości glukozy w krwiobiegu.
Picie alkoholu nie jest zalecane. Hamuje on uwalnianie glukozy z wątroby i w związku z tym jego spożycie (zwłaszcza bez przekąski) może sprzyjać rozwojowi niedocukrzenia.
Leczenie obejmuje przede wszystkim postępowanie dietetyczne: wybieranie produktów z niskim indeksem glikemicznym, ograniczenie węglowodanów prostych, napojów słodzonych, soków, unikanie alkoholu. Wybierać należy produkty zbożowe, pamiętać o dodatku warzyw do posiłków ze względu na błonnik, który spowalnia wchłanianie cukru, unikać żywności wysoko przetworzonej typu fast food, czy instant.
W przypadku zaistniałej hipoglikemii w pierwszej kolejności należy spożyć cukier prosty w formie soku, posłodzonej herbaty, czy glukozy w żelu, a następnie sięgnąć po produkt zawierający węglowodany złożone z dodatkiem białka (przykładowo: płatki owsiane lub gryczane posypane płatkami migdałowymi, cynamonem, wymieszać z jogurtem naturalnym 0,5% tł. i pokrojoną morelą lub innym owocem).
U większości pacjentów przestrzeganie zaleceń żywieniowych zabezpiecza przed jej kolejnymi napadami niedocukrzenia, a także przed rozwojem cukrzycy.
Bibliografia: