Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dyniowe cynamonki z jabłkami.

Dyniowe cynamonki z jabłkami.

Aromatyczne, pachnące jesienią dyniowe cynamonki z jabłkami z lekkim serkiem śmietankowym urzekną Was nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem.

Mają piękny kolor dzięki puree z dyni hokkaido, które warto przygotować wcześniej. Można zamrozić takie puree na następne cynamonki  lub inne wypieki :).

Składniki (na 15 średnich cynamonek):
 

Ciasto drożdżowe:

  • 350 g mąki pszennej 
  • 100 ml ciepłego mleka 
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko 
  • 30 g cukru 
  • 50 g stopionego masła 
  • 100 g puree z dyni


Nadzienie:

  • Mus jabłkowy domowy z kawałkami jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • Żurawina - opcjonalnie


Masa na górę:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Połowa opakowania serka typu almette
  • 1 łyżeczka puree z dyni - opcjonalnie


Dodatkowo:
1 rozkłócone jajko (do posmarowania bułek)

Puree warto przygotować wcześniej (dynię piekę w piekarniku, po czym blenduję razem ze skórką).

Zaczyn: Masło rozpuścić  w rondelku, następnie wlać mleko i dodać pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić na około 10 minut.

Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać jajko, cukier, puree z dyni oraz zaczyn.  Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 – 3 godziny.
Podrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować nadzieniem (mus jabłkowy posypuję cynamonem, można wrzucić jeszcze włoskie orzechy, żurawinę, migdały, itd.) i zwinąć w rulon. Roladę pokroić na 15 części (każda po ok. 2,5 – 3 cm).
Ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić do podrośnięcia na około 30 minut. Podrośnięte cynamonki posmarować jajkiem za pomocą pędzelka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 25 minut, aż bulki będą zarumienione. Przestudzić .

Składniki na masę wymieszać i posmarować nimi cynamonki.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania