location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Gołąbki z soczewicą, kaszą gryczaną, jaglaną i warzywami. Szczególnie dla osób z anemią.

Gołąbki z soczewicą, kaszą gryczaną, jaglaną i warzywami. Szczególnie dla osób z anemią.

Składniki:

  • Liście kapusty pekińskiej (ilość wedle uznania)
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • ½ szklanki kaszy gryczanej
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 5-6 pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki, selera, trochę posiekanego koperku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, majeranek, kminek, kurkuma, oregano, słodka papryka

Liście kapusty czyścimy, blanszujemy 5 minut w gorącej wodzie. Ścinamy u nasady nożem gruby nerw. Kasze i soczewicę dokładnie przepłucz, można ugotować wszystko razem do miękkości. Osobno ugotuj marchew z pietruszką. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i pieczarki. Dodaj przyprawy, czosnek, koperek, pietruszkę-nać. W misce wymieszaj pokrojone w kostkę warzywa, kasze i soczewicę. Dopraw. Można jeszcze dodać świeżego czosnku. Jeżeli farsz dla ciebie jest zbyt sypki, dodaj trochę kaszy mannej, tak do 2 łyżek lub mąki jaglanej. Rozłóż liście kapusty, nakładaj farsz i mocno zwijaj. Duże naczynie wyłóż liśćmi kapusty, które ci zostały. Na nie ciasno układaj gołąbki. Podlej ciepłą wodą lub bulionem. Możesz też zalać wodą od parzenia kapusty. Gotować na małym ogniu około 40-50 minut.

W wersji niewegetariańskiej wyśmienicie będzie smakowało z białą, ugotowaną kiełbasą lub z mięsem z indyka, które wcześniej należy ugotować i zmielić.

Podawaj z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.