email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Jaka woda przy schorzeniach nerek i dróg moczowych, dnie moczanowej, miażdżycy i cukrzycy?

Jaka woda przy schorzeniach nerek i dróg moczowych, dnie moczanowej, miażdżycy i cukrzycy?

Lecznicze działanie niektórych wód jest znane medycynie od dawna. W zależności od zawartości minerałów i ich wzajemnej proporcji mogą wspomagać leczenie wielu chorób. Pamiętajmy jednak, iż wody te często mają silne działanie i dlatego powinno się je pić tylko po konsultacji z lekarzem. Przykładowo, niektóre wody ze względu na dużą zawartość sodu, nie powinny być stosowane u osób z nadciśnieniem tętniczym. Dlatego każdą taką wodę trzeba odpowiednio dawkować i dostosowywać do choroby.

Dzisiaj trochę informacji o wodzie JAN. Pochodzi ze Zdroju „Jana” usytuowanego u podnóża Góry Parkowej w Krynicy-Zdroju. Jej nazwa powstała po to, aby upamiętnić pracownika uzdrowiska, który odnalazł jej źródło. Ogólna zawartość rozpuszczonych składników wody Jan wynosi 611,2 mg/l.

Kiedy można zastosować leczniczą wodę JAN?

Wodę stosuje się na schorzenia związane z układem nerkowym i moczowym. Woda Jan jest bardzo moczopędna, dlatego nadaje się do spożywania w trakcie leczenia kamicy nerkowej. Stosujemy ją również w leczeniu innych schorzeń nerek i dróg moczowych. Jest polecana także przy miażdżycy i cukrzycy, gdyż obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Może okazać się również pomocna w przypadku dny moczanowej. Urolodzy ustalili, że podawanie wody Jan potęguje wydalanie z moczem soli wapnia, fosforanów i magnezu, czyli podstawowych budulców kamieni nerkowych. Ubytek kamieni moczowych przepłukiwanych tą wodą jest przynajmniej czterokrotnie większy niż wodą destylowaną.

Dawkowanie: 

O ile lekarz nie zalecił inaczej stosować 3 x dziennie po 1 szklance wody lekko podgrzanej, około pół godziny przed posiłkiem. Na godzinę przed piciem nie należy spożywać surowych owoców i warzyw.

Przestrzeganie zalecanej dziennej dawki wody jest niezmiernie istotne, gdyż jej nadmierna ilość może spowodować wystąpienie biegunki oraz innych przykrych dolegliwości zdrowotnych.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.