email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Lemoniada z hibiskusa i mięty

Lemoniada z hibiskusa i mięty

Dlaczego hibiskus z miętą?

Hibiskus wzmacnia odporność organizmu, wykazuje działanie przeciwzapalne, przyśpiesza zdrowienie (zawiera witaminę C, flawonoidy, polifenole). Dlatego w okresie rekonwalescencji warto po niego sięgać częściej. Dodatkowo, polepsza trawienie, a systematyczne picie herbatek z hibiskusa może zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia.

Mięta natomiast od lat stosowana jest w problemach żołądkowo-jelitowych, działa delikatnie na mięśnie gładkie jelit, a tym samym łagodzi skurcze i zmniejsza spazmy jelit. Dosłownie można być rzec, relaksuje mięsnie gładkie (poprzez blokadę kanałów wapniowych i bezpośredni wpływ na jelitowy system nerwowy).

Jednak uwaga! Osoby cierpiące na zgagę lub refluks żołądkowo-przełykowy nie powinny przyjmować mięty, gdyż może ona nasilać te objawy.

Hibiskus z miętą to bardzo orzeźwiające połączenie, zwłaszcza latem.

Składniki:

  • 1/2 szklanki suszonych kwiatów hibiskusa  
  • 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • Parę liści świeżej mięty / ewentualnie torebka herbaty miętowej
  • 1 litr wody

Wsypujemy kwiaty hibiskusa do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu krótko - około 2 minuty. Dodajemy miętę. Odstawiamy, aby wywar naciągnął i przestygł. Przelewamy do dzbanka. Podawać w upalne dni  z lodem. Napój można popijać przez cały dzień.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.