email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Prawidłowy poziom twojego cholesterolu – przydatna wiedza w interpretacji wyników.

Prawidłowy poziom twojego cholesterolu – przydatna wiedza w interpretacji wyników.

Ilość cholesterolu całkowitego może być kwestią indywidualną, a to za sprawą tego, jaki mamy poziom HDL (dobrego cholesterolu). Aby układ krążenia był dostatecznie mocno chroniony lepiej jest mieć jak najwięcej HDL, gdyż organizm łatwiej pozbywa się złogów w naczyniach krwionośnych. Jak więc interpretować nasze wyniki? Jednym z lepszych wyznaczników jest stosunek całkowitego cholesterolu do HDL.

Aby określić prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego dla nas, musimy nasz poziom HDL pomnożyć razy cztery. Przykładowo, jeżeli u pacjenta wynik cholesterolu całkowitego to 180 mg/dl (czyli generalnie w normie), natomiast HDL stanowi 40 mg/dl to po obliczeniu okazuje się, że górna, bezpieczna wartość cholesterolu całkowitego nie powinna przekraczać w tym przypadku 160 mg/dl. Obliczyliśmy poziom HDL 40 mg/dl x 4. Jeżeli ten poziom jest wysoki, mamy sygnał, iż należy zmienić nawyki żywieniowe oraz zadbać o aktywność fizyczną. Każdy wyższy wynik to sygnał wskazujący na zagrożenie miażdżycą.


Kolejnym okazuje się jeszcze lepszym wyznacznikiem ryzyka chorób krążeniowych jest stosunek TG(trójglicerydów) / HDL. Wartość dla TG/HDL powyżej 4 jest podstawą do niepokoju i rzecz jasna natychmiastowej zmiany diety. Optymalny, bezpieczny stosunek wynosi 1-2. Wynik od 2 do 4 to już współczynnik wysoki.

Przykład:

Współczynnik wynosi TG/HDL to jest 60: 53 = 1,13. Wynik wynosi poniżej 2, więc można go uznać za idealny.

Interpretując wyniki, należy więc uważnie przyjrzeć się tym obliczeniom, gdyż to, że twoje wyniki mogą być w normie wcale nie musi oznaczać, że faktycznie są dobre.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.