Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Puszyste ciasto dyniowe.

Puszyste ciasto dyniowe.

Wszędzie pełno przepisów z wykorzystaniem dyni. Więc i ja coś podrzucę :). Oto moja propozycja na ciasto dyniowe. Spróbujcie.

Składniki:

  • 350g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (można pomieszać z odrobiną mąki owsianej)
  • 1/2 szkl cukru
  • 5 jaj
  • 100 ml oleju
  • 1 szkl puree z dyni Hokkaido ( wcześniej upieczona i zblendowana)
  • ½  łyżeczki cynamonu (można dodać inne: kardamon, imbir)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Dodać po łyżce puree z dyni, wlać olej i wymieszać. Delikatnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z resztą sypkich składników. Ciasto przelać do większej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180°C przez 50 - 55min.
 

Do ciasta polecam polewę serową, którą ostatnio wykorzystałam w cieście marchewkowo-jabłkowym. Serek almette lub inny podobny – 3 łyżki -  mieszamy łyżką z odrobiną jogurtu naturalnego i z cukrem pudrem, ilość dowolna. Smaruje nią ciasto. Całość polecam posypać jeszcze startą, gorzką czekoladą. Smacznego :).

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania