Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dieta łatwo strawna, ograniczająca węglowodany łatwo fermentujące (Low FODMAP), niskohistaminowa. Mini poradnik z przepisami.

Autor: Anna Piekarczyk


Cena: 10.00 zł


Dieta łatwo strawna,  ograniczająca węglowodany łatwo fermentujące (Low FODMAP), niskohistaminowa.

W dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego.

Mini poradnik dla początkujących -  z przepisami.

 

Zmagasz się od niedawna z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego? Nie wiesz jak sobie pomóc? Otrzymałeś / -aś zalecenia dotyczące diety łatwo strawnej, a może Low FODMAP i nie wiesz od czego zacząć? Przygotowaliśmy dla naszych pacjentów /  czytelników / obserwatorów mini poradnik z przepisami w dietoterapii ograniczającej węglowodany fermentujące, niskohistaminowej, która może szybciej wyeliminować uciążliwe objawy / wspomóc leczenie niż zwykła dieta łatwo strawna.

 

Głównymi założeniami diety są:

  • Eliminacja objawów żołądkowo-jelitowych, w tym wyciszenie stanów zapalnych (np. choroba refluksowa, zapalenie błony śluzowej żołądka, jelito nadwrażliwe, WZJG, SIBO, IBS, endometrioza przewodu pokarmowego)
  • Ograniczenie składników niezbędnych patogennym bakteriom do wzrostu (ich populacja zaczyna się zmniejszać)
  • Naprawa uszkodzonych jelit
  • Poprawa trawienia  (stopniowe zwiększanie tolerancji na określone produkty)

 

Co znajdę w mini-poradniku:

  • Kilka najważniejszych informacji w kwestii żywienia przy dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego.
  • Dieta specyficznych węglowodanów i Low FODMAP - Lista produktów dozwolonych i niedozwolonych – niektóre ilości są przeliczone na jeden posiłek.
  • Lista produktów bogatych w histaminę.
  • 30 przykładowych przepisów na odżywcze potrawy (ŚNIADANIA, PRZEKĄSKI, OBIADY I KOLACJE). Szczególnie polecane w okresie zaostrzenia objawów choroby.

 

Informacje:

Po dokonaniu opłaty poradnik wędruje prosto do Twojej skrzynki mailowej. Przy dokonywaniu płatności proszę zwrócić uwagę na podanie dobrego adresu mailowego!!! ePoradnik można wydrukować.

Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejsze poradniki nie podejmują prób leczenia, stanowią jedynie źródło informacji. Zawarte tu rady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia, wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem. NIE PONOSIMY ODPOWIEDZIALNOŚCI za ewentualne powikłania wynikające ze stosowania diety bez nadzoru lekarskiego. Wszelkie prawa zastrzeżone. Każda reprodukcja lub adaptacja całości bądź części niniejszej publikacji, niezależnie od zastosowanej techniki reprodukcji (drukarskiej, komputerowej, fotograficznej i in.),wymaga pisemnej zgody Wydawcy.

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.