Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

ISBN: 978-83-63435-54-7

Autor: Anna Piekarczyk


Cena: 12.00 5.00 zł

Najniższa cena w przeciągu 30 dni: 12.00 zł


Jadłospis leczniczy na 28 dni.

Na życzenie i prośbę wielu osób zmagających się z problemami przewodu pokarmowego postanowiłam stworzyć poradnik, w którym zebrałam najbardziej aktualne i najważniejsze informacje oraz zalecenia żywieniowe w chorobie wrzodowej i stanach zapalnych żołądka oraz dwunastnicy.

Pewne mity na temat żywienia w chorobie wrzodowej zostały obalone, tak powszechnie zalecane i stosowane nawet dzisiaj.

Co znajdziesz w poradniku?

  1. Nieżyt żołądka. Stany zapalne.
  2. Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy – objawy/przyczyny.
  3. Co pobudza wydzielanie soku żołądkowego?
  4. Beta-karaton i ważna witamina C.
  5. Błonnik w diecie.
  6. Sok ze świeżej kapusty.
  7. Olej z rokitnika.
  8. Dlaczego stres tak bardzo wypływa na choroby układu pokarmowego?
  9. Mleko / Mięta / Inhibitory pompy protonowej – nowe informacje.
  10. Jeśli desery to jakie?
  11. Przykładowe posiłki przy zaostrzeniu choroby.
  12. Najświeższe zalecenia przydatne podczas leczenia choroby wrzodowej i stanów zapalnych żołądka / dwunastnicy oraz w chorobie refluksowej przełyku.
  13. Jadłospis na 28 tygodnie dla diety łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie kwasu solnego i pepsyny.

Do poradniki został dołączony jadłospis na 28 dni. Dieta pomimo wielu ograniczeń jest tak skonstruowana, aby posiłki nie były monotonne i dostarczały odpowiednich ilości witamin i składników mineralnych dla lepszej i szybszej regeneracji organizmu, które wspomogą leczenie stanów zapalanych układu pokarmowego. Ponadto, dieta ma na celu dać odpoczynek całemu organizmowi, odciążyć chory narząd i pozwolić mu na szybszą i sprawniejszą regenerację.

"Bardzo mało jest propozycji dań dla wrzodowców, a tutaj znalazłam nie dość, że przepisów aż na 28 dni to jeszcze tanie, pyszne i łatwe. Ponadto dieta uwzględnia zdrowsze techniki kulinarne. Polecam, poradnik jest bardzo przydatny dla osób zmagających się z chorobą wrzodową."
Marlena Orawska

"Zdałam sobie sprawę jak bardzo wiedza na temat żywienia jest ważna, aby dobrze przeprowadzić dietoterapię, i jak niewiele wiedziałam o chorobie wrzodowej. Zmagania z chorobą nie muszą być długie, jeśli ma się wiedzę i gotowe jadłospisy :):):)"
Aneta Maik

Dieta została opracowana zgodnie z najnowszymi zaleceniami dietetycznymi i aktualnym stanem wiedzy na temat żywienia w chorobach układu pokarmowego, która ma sprzyjać szybszemu gojeniu się ran, odbudowie błony śluzowej, regeneracji po chorobie.

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie kwasu solnego i pepsyny ma zastosowanie głównie przy refluksie żołądkowo-przełykowym, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, chorobie wrzodowej, nadmiernej pobudliwości jelita grubego, dla chorych leżących po operacjach lub zabiegach, u osób w podeszłym wieku, w stanach gorączkowych.

Bez wątpienia dieta jest czynnikiem wspomagającym i przyśpieszającym leczenie, łagodzi objawy choroby oraz co najważniejsze zapobiega nowotworom. Ponieważ wiele wrzodów goi się po 6-12 miesiącach, w tym czasie należy przestrzegać ścisłej diety. Już po miesiącu można stwierdzić wyraźną poprawę stanu zdrowia u części pacjentów.

Jadłospis może stanowić dla osoby będącej w trakcie leczenia inspiracje do tworzenia własnych posiłków opartych na diecie łatwostrawnej.

Przekonaj się, że dieta łatwo strawna nie musi być nudna i monotonna.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.