Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Gotowe jadłospisy dla osób z Jelitem Nadwrażliwym / SIBO / IBS / nietolerancjami pokarmowymi (nietolerancja fruktozy/laktozy/histaminy) i alergiami pokarmowymi + Dieta Low Fodmap przy WZJG (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) w okresie remisji.

ISBN: brak

Autor: Anna Piekarczyk Dietetyk Kliniczny


Cena: 99.00 zł


Gotowe jadłospisy dla osób z Jelitem Nadwrażliwym / SIBO / IBS / nietolerancjami pokarmowymi (nietolerancja fruktozy/laktozy/histaminy) i alergiami pokarmowymi + Dieta Low Fodmap przy WZJG (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) w okresie remisji.

 

 

Dieta niskohistaminowa Low Fodmap wpływa na szybszą regenerację jelit, lepsze samopoczucie, łagodząc objawy zespołu jelita nadwrażliwego i zwiększając przy tym próg tolerancji na wiele dotąd zakazanych produktów.

 

Do każdego jadłospisu załączamy Zalecenia dla pacjenta na diecie Low FODMAP w zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego.

  • Po zakupie jadłospis wędruje do Twojej skrzynki mailowej. Przy dokonywaniu płatności proszę zwrócić uwagę na podanie dobrego adresu mailowego!!!
  • Otrzymujesz od nas jadłospis 2000 kcal razem z najpotrzebniejszymi informacjami.
  • Jadłospisy zapisane są w PDF do wydruku. Okres stosowania diety to 1 miesiąc  (2 tygodnie z możliwością powtórzenia diety). Ograniczamy fodmapy (węglowodany fermentujące)  i produkty bogate w histaminę, które najczęściej są przyczną dolegliwości jelitowych, także po leczeniu onkologicznym.
  • Do każdego jadłospisu opracowana została lista zakupów.
  • Dieta rozpisana na 5 posiłków ze szczegółową rozpiską i sposobem ich przyrządzania.
  • Całe menu skomponowane jest z produktów łatwo dostępnych.

Dodatkowo do pakietu załączamy:

  • Ebook. 60 pomysłów na odżywcze i lekkie posiłki podczas choroby.
  • Dieta LowFodmap przy WZJG (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) w okresie remisji.
  • Jadłospis 10-dniowy z użyciem odżywki białkowej (najczęściej dla osób z niedowagą, spadkiem masy mięśniowej, z licznymi niedoborami)
  • Jadłospis bez nabiału i bez glutenu, niskohistminowy. Nowość!

zrzut:

Zalecenia i dieta w oparciu o rekomendacje polskich i światowych towarzystw naukowych.

Dieta LOW FODMAP.

Ta dieta została zaproponowana przez australijskich naukowców i obecnie rekomendowana jest przez wielu lekarzy oraz dietetyków. Jest dietą ograniczającą lub w cięższych sytuacjach całkowicie wykluczającą zdolne do fermentacji, słabo wchłanialne węglowodany, takie jak: laktoza, fruktoza, fruktany, sorbitol i inne alkohole cukrowe, określanych mianem fermentujących oligo-, di-, monosacharydów i polioli.

Dieta LOW FODMAP cieszy się dużą popularnością wśród pacjentów borykających się z zespołem jelita nadwrażliwego, zaburzeniami mikroflory jelitowej, przy nadwrażliwościach i alergiach pokarmowych, biegunkach oraz zaparciach. Istnieją badania potwierdzające hipotezę, że dieta z małą zawartością węglowodanów zdolnych do fermentacji w ponad 80% przypadków prowadzi do ustąpienia objawów zespołu jelita nadwrażliwego.

Dlaczego Low Fodmap w połączeniu z dietą niskohistaminową?

Aktywność bakteryjna uszkadza powierzchnię jelita cienkiego i tym samym kosmki jelitowe oraz enzymy trawienne tam występujące - odpowiedzialne za trawienie węglowodanów, m.in. takich jak laktoza. Ale również zostaje uszkodzony ważny enzym rozkładający histaminę (tzw. DAO) – stąd może pojawić się nadmiar histaminy w przewodzie pokarmowym, co ostatecznie prowadzi do nadwrażliwości trzewnej. Dlatego w tym przypadku wprowadzam dietę LOW FODMAP z ograniczeniem histaminy, która daje bardzo dobre i szybkie efekty terapeutyczne. 

 

Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejszy poradnik nie podejmuje prób leczenia, stanowi jedynie źródło informacji. Zawarte tu porady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia. Wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.