Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Leczenie dietetyczne w zespole jelita nadwrażliwego, zapaleniu błony śluzowej żołądka z towarzyszącą insulinoopornością.

Autor: Anna Piekarczyk


Cena: 49.00 29.00 zł

Najniższa cena w przeciągu 30 dni: 49.00 zł


Przedstawiamy serię jadłospisów / gotowe plany żywienia na podstawie prowadzonego w gabinecie przypadku klinicznego.

Leczenie dietetyczne w  zespole jelita nadwrażliwego, zapaleniu błony śluzowej żołądka z towarzyszącą insulinoopornością.

Studium przypadku i jadłospis.
 

Co znajdę w gotowym planie żywienia w tym przypadku?

  • Opis przypadku
  • Jak wyglądała nasza współpraca dietetyczna?
  • Efekty współpracy
  • Gotowy jadłospis pacjenta (10-dniowy - może być stosowany przez cały miesiąc - wraz z listą zakupów.)

Opis przypadku. Kobieta w wieku 43 lat zgłosiła się do gabinetu dietetycznego w celu ustalenia diety w zespole jelita nadwrażliwego, zapaleniu błony śluzowej żołądka, z towarzyszącą insulinoopornością. U pacjentki nie stwierdzono żadnej choroby przewlekłej. Prowadziła tryb życia charakteryzujący się małą aktywnością fizyczną.

Pierwsze objawy zespołu jelita nadwrażliwego pojawiły się w marcu 2020, po przejściu ostrej infekcji wirusowej w Turcji. Były to skurczowe bóle brzucha, nudności, biegunki. Po roku u pacjentki dodatkowo codziennie pojawiało się uczucie pełności oraz  ból w nadbrzuszu, szczególnie nad ranem. Uciążliwe dla pacjentki było przewlekłe zmęczenie, (skutkiem czego były częste zwolnienia z pracy), skurcze mięśni, wypadanie włosów i coraz częstsze infekcje górnych dróg oddechowych. Nasilenie objawów następowało pod wpływem stresu.

Pomimo leczenie farmakologicznego (antybiotyki i inhibitory pompy protonowej) nie było długotrwałej poprawy. Pacjentka zaczynała mieć stany lękowe, nie wiedziała co ma jeść, co jej szkodzi, a co nie. Zaczął się problem z nadmierną utratą masy mięśniowej, co tylko generowało dodatkowy stres.

W badaniach zaobserwowano nieprawidłowości w stężeniu lipidów, glukozy oraz insuliny.

Lekarz zalecił pacjentce stosowanie diety lekkostrawnej z wyłączeniem nabiału oraz słodyczy. Pacjentka zanotowała 2 tygodnie lekkiej poprawy, następnie powrót do stanu poprzedniego. W przeszłości stosowała już diety wysokobiałkowe, keto, wegetariańskie, ale ich skuteczność była zerowa, za każdym razem następowało pogorszenie i generowanie kolejnych uciążliwych objawów. Pacjentka nadużywała niesteroidowych leków przeciwzapalnych z powodu częstych migren i bólu miesiączkowego. Ostatnie badania wykazały gastropatię rumieniowo-wysiękową.

Leczenie dietetyczne prowadzono przez 8 tygodni. W dalszym ciągu pacjentka jest pod obserwacją w celu utrwalenie dobrych efektów współpracy.

Kaloryczność jadłospisu oscylowała granicach 1700 – 1800 kcal.

Jak wyglądała nasza współpraca dietetyczna?

O tym dowiesz się w dalszym opisie i gotowym planie żywienia.

______________________________

Informacje dodatkowe:

Po zakupie studium przypadku i jadłospis wędruje prosto do Twojej skrzynki mailowej. Przy dokonywaniu płatności proszę zwrócić uwagę na podanie dobrego adresu mailowego!!!  Jadłospis można wydrukować.

Dieta nie jest już dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejszy poradnik nie podejmuje prób leczenia, stanowi jedynie źródło informacji. Nie są brane pod uwagę indywidualne nietolerancje czy alergie pokarmowe. Zawarte tu porady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia. Wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem. W przypadku chorób współtowarzyszących, alergii, nietolerancji, zwiększonego zapotrzebowania na składniki, prosimy skontaktować się bezpośrednio z naszą poradnią kontakt@studiozycia.pl

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.