Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Przepisy kulinarne z zastosowaniem oleju i siemienia lnianego

Len – doskonały produkt na trudne czasy.

Właściwości zdrowotne i lecznicze w pospolitym ziarenku.

 

Nasi dietetycy polecają:

 

Lektura pozwoli Ci bliżej przyjrzeć się właściwościom odżywczym i użytkowym oleju i siemienia lnianego. Stosując przepisy z naszego ebooka twój organizm odniesie szereg korzyści zdrowotnych. Dowiedz się o czym dokładnie będzie mowa. Efekty, które zresztą zauważa się bardzo szybko, mogą Cię mile zaskoczyć.

Przy jakich dolegliwościach siemię lniane i olej lniany mogą działać leczniczo i profilaktycznie?

Zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, nadciśnienie, alergie, stany zapalne, infekcje dróg oddechowych, RZS, cukrzyca, insulinooporność, hiperlipidemia, łuszczyca, trądzik , atopia i inne problemy dermatologiczne, PCOS, dolegliwości związane z menopauzą, osteoporoza, niektóre nowotwory (np. prostaty, okrężnicy, piersi), depresje, nerwice, zespoły nadpobudliwości psychoruchowej, .....................................
 

Właściwości ziaren lnu są niezliczone. Wciąż jeszcze istnieje wiele nieznanych nam korzyści zdrowotnych. Badania nad nimi trwają w wielu ośrodkach medycznych i naukowych na całym świecie. Fascynacja naukowców nad siemieniem wydaje się nie mieć końca.

Sam Mahatma Gandhi kiedyś powiedział: „Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie, tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem”.

Spis treści:

  • Liczne zalety siemienia lnianego. Dlaczego warto włączyć siemię lniane do swojej codziennej diety.
  • Jak stosować? Bezpieczna dawka
  • Ważne!
  • W jakiej formie? Olej czy siemię?
  • Nie mieszaj lnu z lekami.

PRZEPISY:

  • Najzdrowszy kisiel na świecie i jak go zrobić? Środek łagodzący podrażnienia żołądka i jelit. Pomocy przy zespole jelita nadwrażliwego.
  • Twarożek z olejem lnianym
  • Deser / Pudding lniany
  • Masło z olejem lnianym
  • Zupa / Rosół warzywny z siemieniem lnianym
  • Sałatka pomidorowa z dressingiem miętowym
  • Muffinki kokosowo-lniane
  • Ciasteczka bogate w omega-3
  • Nocna, przeciwzapalna owsianka z siemieniem lnianym
  • Jagodowa kasza manna z siemieniem
  • Śródziemnomorska pasta z siemienia lnianego
  • Pesto z pietruszki i siemienia lnianego
  • Szybki koktajl pro/-prebiotyczny
  • Nocny koktajl owocowy z siemieniem
  • Czerwony koktajl. Moc antyoksydantów
  • Pasta strączkowo-lniana
  • Pomidorowy pasztet z soczewicy i marchewki
  • Bułeczki z siemieniem lnianym
  • Chleb pszenny z siemieniem lnianym
  • Łagodna i przeciwzapalna zupa tajska z indykiem z siemieniem
  • Naleśniki gryczano-lniane
  • Placki z siemieniem lnianym i jabłkiem
  • Krakersy z siemieniem. Bez ulepszaczy, barwników, niskotłuszczowe
  • Rafaello z kaszy jaglanej i siemienia
  • Czekoladowo-lniane ciasteczka z czarnej soczewicy
  • Kotleciki mielone mięsno-warzywne
  • Makaron z łososiem i pesto
  • Omlet na zielono z warzywami i siemieniem
  • Sałatka z granatowym sosem vinegrette
  • Kasza bulgur z natką pietruszki i szynką na ciepło

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.