location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Studio Życia to nowoczesne i skuteczne metody wykorzystywane w leczeniu dietetycznym.

Anna Piekarczyk - dietetyk

Medycyna żywienia zajmuje się prewencją chorób oraz wspomaganiem ich leczenia głównie przez zdrowe odżywianie. Jest to dyscyplina oparta na faktach naukowych (evidence-based medicine, w skrócie: EBM). Taki model medycyny obejmuje przede wszystkim mechanizmy leżące u podstaw choroby.

Witam Cię :) Nazywam się Anna Piekarczyk i cieszę się, że tutaj jesteś :)

Jestem dietetykiem klinicznym i pediatrycznym .

Ukończyłam Śląską Wyższą Szkołę Medyczną w Katowicach. Stale poszerzam swoją wiedzę z zakresu nauk medycznych poprzez szkolenia, kursy, fachową literaturę medyczną i naukową. Zajmuję się również popularyzacją badań naukowych na temat żywienia. Jestem autorką licznych publikacji w tematyce dietoterapii. Piszę artykuły eksperckie dla czasopism i portali. Staram się, aby pacjenci otrzymywali jak najbardziej profesjonalne odpowiedzi na pytania stawiane dietetykowi. Analizuję najnowsze trendy żywieniowe pod kątem badań naukowych, dostarczam moim czytelnikom aktualnej, rzetelnej i przede wszystkim praktycznej wiedzy. Moje ebooki oraz programy żywieniowe dotyczące dietoterapii w chorobach dostępne są w sprzedaży na tej stronie oraz w największych księgarniach internetowych w Polsce, tj. Empik, Virtualo. W trakcie studiów przeprowadziłam badania dotyczące oceny zastosowania diety ubogohistaminowej i ubogotyraminowej u osób z nietolerancjami/alergiami pokarmowymi. Badaniem objętych zostało 30 osób, u których stan zdrowia znacznie się poprawił.

Jestem współautorką książek: S.O.S. dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych (konsultacja medyczna dr n.med. Maciej Lewicki), S.O.S. dla odporności, które ukazały się nakładem wydawnictwa Zdrowe Zdrowie/Wydawnictwo M oraz Kiedy dziecko waży za dużo. Dietoterapia otyłości. Wydawnictwo Pascal.

Jestem członkiem:

  • Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
  • Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
  • Polskiego Towarzystwa Alergologicznego

Dzięki tej stronie mam możliwość prowadzenia konsultacji medyczno-żywieniowych online z wieloma osobami z całej Polski, ale i także mieszkającymi poza granicami naszego kraju.

Specjalizuję się głównie w leczeniu żywieniowym / dietoterapii w przebiegu:

  • chorób układu pokarmowego (szczególnie SIBO, IBS, nietolerancje pokarmowe)
  • chorób nowotworowych
  • chorób reumatycznych
  • zaburzeń psychosomatycznych
  • przygotowuję do leczenia i zabiegów operacyjnych (prehabilitacja)

Omawiam postępowanie dietetyczne w chorobie, tworzę jadłospisy, kontroluję postępy.

Od 2017 roku prowadzę e-poradnię i stronę z zakresu Dietoterapii Pediatrycznej (www.dietetykapediatryczna.pl) wspólnie z dietetykiem klinicznym Katarzyną Olejniczak, na którą także zapraszamy.

Najnowsze szkolenia/warsztaty/Konferencje/Wykłady:

  • Restructuring Nutrition Support Services to Facilitate Care for COVID-19 Patients (Baxter, UK, 2020)
  • Nutritional management of patients with COVID-19: what dietitians need to know. (Dr Emma Ridley, Monash University)
  • Nutrition support in patients with severe respiratory disease: from hospital to home. (Dr Peter Collins, Griffith University, Nutricia)
  • Heart Health: The Role Diet and Plant Sterols Play in Maintaining Healthy Cholesterol Levels (Professor Peter Clifton and Dr Tim Crowe, University of South Australia, 2020)
  • Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii (Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej)
  • Immunożywienie w OIT (POLSPEN, 2020)
  • Co nowego w żywieniu w chirurgii onkologicznej? (POLSPEN, 2020)
  • "Choroby zapalne jelit, jak skutecznie wyciszyć objawy przy pomocy diety?" (2020, Warszawa, Dietomedica)
  • FODMAPs in enteral nutrition . (Dr Jane Muir and Dr Emma Halmos, Nestle Health Science)
  • Extra virgin olive oil – benefits beyond heart health. (Dr Joanna McMillan, Cobram Estate)
  • Zintegrowane podejście do pacjenta w 2020 roku. Jak definiować i jak dążyć do normotonii, normoglikemii, normolipemii, normotrombozy i normokardii w dobie COVID-19?

Opinie pacjentów:

Ze względu na dyskrecję nie podaję nazwisk. Jeśli byłeś lub jesteś moim pacjentem wyślij na maila swoją opinię o naszej współpracy :)


Karola Holecka

opinia

Opinia pochodzi z portalu www.znanylekarz.pl



Żaden dietetyk z którym miałam styczność nie podszedł do problemu (zespół jelita krótkiego) tak profesjonalnie jak pani Ania. Począwszy od szczegółowego wywiadu, opierając się na wynikach badań podjęła się wyzwania. Rozpisała mi dietę i suplementy odżywcze. Dzięki Jej profesjonalizmowi szczęśliwie wymieniłam żywieniową kroplówkę na normalne. Zaburzenia elektrolitowe też doszły do normy więc mogę pić bez ograniczeń. Jest miła i uprzejma. Najlepsza z najlepszych!!!!!Polecam Zasięgnij porady u Niej a przekonasz się że warto. Satysfakcja w 100%gwarantowana. Dziękuje serdecznie pani Aniu i proszę o jeszcze 💕❤

Olanka B., Żory


Joanna Cz.

opinia


Natalia K., lat Warszawa

Pani Ani bardzo dziękuję za najlepiej dobraną dla mnie dietę w licznych chorobach. Nie łatwo było, wielu lekarzy i innych dietetyków odsyłało mnie dalej. Nikt nie chciał zająć się moim problemem. W końcu dzięki możliwości współpracy online zdecydowałam się w sumie też z polecenia na Panią Anię Piekarczyk, która wcześniej podjęła się dietoterapii u mojej siostry, także z powodzeniem. Od lat chorowałam na autoimmunologiczne zapalenie stawów, w tym doszła do tego tarczyca i ogromnie wysoki poziom cholesterolu, pewnie już jakieś zmiany miażdżycowe. Badania krwi były bardzo nieciekawe. Dodatkowo zmagałam się z depresją, wiecznym zmęczeniem, wyczerpaniem i napadami lękowymi. Miałam też nadwagę, nadciśnienie. Pani Ania skonsultowała mnie i już po pierwszej rozmowie poznałam lepiej swoją chorobę, jej źródło. Pani Ania to nie tylko najlepszy dietetyk, ale i najlepszy jak dla mnie psycholog. W ciągu 6 miesięcy od wdrożenia diety mój cholesterol pięknie się obniżył, nie miałam żadnych napadów lękowych, hormony tarczycowe również się uregulowały, nie bolą mnie stawy, a rano wstaję bez problemów z łóżka i z radością idę do pracy, przy okazji zeszłam z nadwagi jedząc pysznie przygotowane i starannie dobrane posiłki. Moja skóra przestała też być wiecznie zaczerwieniona i widzę, że nabrała jednolitego koloru. Nigdy nie wierzyłam, że dieta i odpowiednio dobrana aktywność fizyczna może mieć aż takie znaczenia, że już po 2 tyg diety poczułam się w końcu jakby lżej. Dziękuję Pani Aniu za ten czas, nasze wspólne rozmowy, odpisywanie na wszystkie moje wątpliwości, zdaję sobie sprawę , że byłam trudną pacjentką, ale uratowała Pani kolejną osóbkę przed dalszym rozwojem choroby i tej fizycznej i tej duchowej. DZIĘKUJĘ!!!


Elżbieta W., Warszawa

Cierpię na migrenę od prawie 20 lat, która powtarza się co 2 tygodnie i trwa 3- 4 dni. Jednak po rozmowie z p. Anią i wstępnej diagnozie i oczywiście po zastosowaniu wskazówek w miesiącu mam tylko 1 migrenę i trwa ona kilka godzin. Moim problemem prawdopodobnie okazałam się tyramina o czym wcześniej nie miałam pojęcia. Od 2 miesięcy jestem na diecie. Nie jem mleka, wędlin, orzechów, czekolady, cytrusów, oraz produktów przetworzonych. Nie piję czerwonego wina i ograniczyłam kawę oraz piję więcej wody i zielonych herbat. Ograniczam również cukier i białą mąkę. Wcześniej próbowałam odstawiać pojedyncze produkty i nie było poprawy. Zdałam sobie sprawę, że muszę odstawić wszystko jednocześnie. I to właściwie pomogło od razu. Wciąż odkrywam nowe produkty i cieszę się wolnością od migreny. Wierzę, że tak już zostanie i wiem, że dieta ma naprawdę ogromne znaczenia dla naszego samopoczucia.


Marzena, H., Rybnik

Pani Ania dzięki diecie ustawionej dla mojego dziecka pomogła nam w ogromnym mierze w pozbyciu się alergii mojego syna; syn był uczulony już prawie na wszystko; dzięki metodzie małych kroczków, diecie eliminacyjnej, dziecko coraz lepiej toleruje pokarmy, nawet zaczął być bardziej energiczny, lepiej się uczy i ma znacznie lepszą koncentrację; obecnie wprowadzamy wspólnie więcej pokarmów; od 6 miesięcy odżywiamy się o wiele zdrowiej; naprawdę warto zacząć najpierw od jedzenia!


Paula

opinia


opinia


opinia


opinia

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.