Kwasy omega-3 i omega-6 są niezbędne do prawidłowego wzrostu, rozwoju i funkcjonowania wszystkich narządów w organizmie człowieka, zwłaszcza układu sercowo – naczyniowego, siatkówki oka i mózgu. Nadmierne jednak spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 uważane jest za niekorzystne, szczególnie przy małym spożyciu omega-3.
W ostatnim czasie podkreśla się konieczność zachowania pożądanego stosunku kwasów tłuszczowych (omega-3 do omega-6) w granicach 1:3-1:5. Idealne proporcje tych kwasów wynoszą 1:4, podczas gdy obecnie wynoszą one najczęściej 1:20 (i więcej). Jest to spowodowane zbyt wysokim spożyciem kwasów tłuszczowych omega-6 i tłuszczów nasyconych z produktów pochodzenia zwierzęcego. Za duża ilość omega-6, blokuje działanie kwasów omega-3, co będzie sprzyjać rozwojowi licznych stanów zapalnych, w tym rozwojowi nowotworów. Oczywiście również i z omega-3 nie należy przesadzać. Zbyt wysokie spożycie Omega-3 może prowadzić do nadmiernego krwawienia przy różnego typu urazach. Tak więc jak we wszystkim zachowujemy umiar. Przy obecnej diecie zachodniej niestety cierpimy na niedobory kwasów omega 3. Jakie mogą być najczęstsze objawy niedoboru kwasów omega-3?
Najlepszym źródłem omega-3 są: ryby dziko żyjące– szczególnie łosoś, śledź, makrela, sardynki, nasiona lnu, olej rzepakowy, migdały, orzechy włoskie, ziarna chia, w zależności od sposobu chowu również jajka oraz mięso.
Przyjmuje się też, że tylko niższe proporcje między 1: 2,5 i 1:5 są korzystne, podczas gdy dzienne spożycie 1:2,5 okazało się korzystne w przypadkach raka jelita grubego, 1:2-3 przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów, a 1:5 w przypadku astmy. (Simopoulos A.P.: The importance of the omega-6 ⁄ omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Exp. Biol. Med., 2008, 233, 674-688)
Przygotowałam dla was jadłospis jednodniowy (kcal około 1800), który pokazuje idealny stosunek omega 3 do omega 6 (1:2-3-4). Zwróćcie uwagę na produkty, jak je dobierać i na to jak tak naprawdę niewiele potrzeba, aby poprawić stosunek kwasów tłuszczowych.
Jadłospis przygotowany z najnowszą wersją programu Aliant.
Bibliografia: