Dzień 1
I śniadanie
Omlet ze szpinakiem
Szpinak opłucz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż na wolnym ogniu. Dodaj szpinak, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Smaż chwilę. Białka ubij na sztywną pianę. Wymieszaj z żółtkami, dodaj mąkę. Masę jajeczną wylej na szpinak. Możesz posypać parmezanem, przykryj i smaż ok. 8 minut. Gotowy omlet posyp pokrojonymi pomidorami.
II śniadanie
Koktajl z mrożonych owoców
Składniki:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem.
2 małe ciastka biszkopty.
Obiad
Pieczone udko z kurczaka, rosół z kaszą jaglaną
Rosół przygotować z chudego mięsa (kurczak, indyk) z dużą ilością warzyw. Do rosołu osobno ugotować kaszę jaglaną.
Surówka z marchwi i jabłka.
Udka można upiec wg upodobania, albo chwilę zapiec udko ze rosołu. Wcześniej przyprawić.
Podwieczorek
Deser ryżowy z wiśniami
Sos wiśniowy:
Wodę z ryżem gotować przez kilka minut i dodać mleko. Przełożyć do miski i dobrze schłodzić.
Wiśnie zagotować z 200 ml wody. W pozostałej wodzie rozprowadzić łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać do gotujących się wiśni ciągle mieszając. Ryż podawać z ciepłym sosem.
Kolacja
Pasta z buraczka i rzodkiewki
Składniki na pastę:
Rzodkiewkę, szczypiorek, buraka pokrojonego w drobną kostę mieszamy dokładnie z pokrojonym tofu i olejem. Doprawiamy do smaku i serwujemy z pieczywem.
Herbata miętowa.
Dzień 2
I śniadanie
Kasza jaglana z jabłkami i orzechami włoskimi
Jabłka pokroić w kostkę. W rondlu roztopić masło, dodać jabłka i dusić. Wsypać orzechy wloskie (zmielone) i kaszę jaglaną, zalać ok. 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut. W razie potrzeby dolej wody. Posypać cynamonem, kurkumą i wymieszać z łyżka miodu.
Herbata zielona.
II śniadanie
Surówka z marchewki i jabłka z zarodkami pszennymi oraz olejem lnianym.
Obiad
Zapiekany dorsz z warzywami
Dorsz zapiekany w foli z ryżem brązowym, z bukietem warzyw (brokuły, kalafior, cebula, marchewka, pietruszka, brukselka)
Kompot lub sok pomarańczowy.
Podwieczorek
Koktajl czekoladowo-bananowy
Płatki zalać gorącą wodą i odstawić ok. 20 minut. Wszystkie składniki zmiksować.
Kolacja
Sałatka z bobem i kurczakiem
Sos
Składniki sosu wymieszaj.
Kurczaka umyj, natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem. Pokrój na kawałki. Grilluj na patelni z odrobiną oliwy po 2–3 minuty z każdej strony. Bób ugotuj. Awokado obierz i pokrój w kostkę. W misce wszystkie składniki wymieszaj, dodaj sos. Posyp parmezanem.
Herbata z dzikiej róży.