email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Alkohol i histamina. Częste pytanie od pacjentów z nietolerancją histaminy.

Alkohol i histamina. Częste pytanie od pacjentów z nietolerancją histaminy.

Dla osób z nietolerancją histaminy spożywanie alkoholu może być niekorzystne i mają na to wpływ aż 3 czynniki:

  • alkohol (szczególnie wina czerwone, szampan, wina musujące, piwa pszeniczne) może zawierać dużo histaminy; dlatego wtedy lepiej wybierać białe.
  • alkohol hamuje wytwarzanie enzymu DAO
  • alkohol jest tak zwanym zwalniaczem histaminy (nasila endogenne wytwarzanie histaminy)

Ktoś zapyta? Dlaczego wina czerwone?

Przemiana kwasów w dojrzewających winach zachodzi na skutek działania bakterii kwasu mlekowego, co sprzyja długiej fermentacji i oczywiście wytwarzaniu histaminy. Są też osoby, które skarżą się na dość silne bóle głowy po spożyciu wina. Mogą być one wywołane nie tylko dużą dawką histaminy, ale i dodatkowo większą ilością siarczanów, które są dodawane jako środek konserwujący.

Jaka jest zawartość histaminy w napojach alkoholowych (mg/l):

  • Wina czerwona                                    60-13 000
  • Wina białe                                           3 -120
  • Szampan/wina musujące                    15 – 670
  • Piwo pszeniczne                                 117 – 305

Źródło: Dieta antyhistaminowa. H. Steigenberger. PZWL.

 

Jeśli chcesz wiedzieć więcej o histaminie, zapraszamy na naszą platformę wiedzy. Korzystaj także z praktycznych rozwiązań, czyli gotowych jadłospisów. Więcej informacji poniżej:

http://studiozycia.pl/p/platforma-wiedzy-na-temat-nietolerancji-histaminy.html

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.