Dla osób z nietolerancją histaminy spożywanie alkoholu może być niekorzystne i mają na to wpływ aż 3 czynniki:
Przemiana kwasów w dojrzewających winach zachodzi na skutek działania bakterii kwasu mlekowego, co sprzyja długiej fermentacji i oczywiście wytwarzaniu histaminy. Są też osoby, które skarżą się na dość silne bóle głowy po spożyciu wina. Mogą być one wywołane nie tylko dużą dawką histaminy, ale i dodatkowo większą ilością siarczanów, które są dodawane jako środek konserwujący.
Źródło: Dieta antyhistaminowa. H. Steigenberger. PZWL.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o histaminie, zapraszamy na naszą platformę wiedzy. Korzystaj także z praktycznych rozwiązań, czyli gotowych jadłospisów. Więcej informacji poniżej:
http://studiozycia.pl/p/platforma-wiedzy-na-temat-nietolerancji-histaminy.html