email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt

Studio Życia
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Atopik na diecie, czyli jak dieta może pomóc w walce z Atopowym Zapaleniem Skóry (AZS) i jaki ma to związek z nietolerancją histaminy.

Atopik na diecie, czyli jak dieta może pomóc w walce z Atopowym Zapaleniem Skóry (AZS) i jaki ma to związek z nietolerancją histaminy.

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to choroba o podłożu immunologicznym lub alergicznym.  Przyczyna choroby wciąż nie jest do końca poznana, ale znajduje się coraz silniejsze powiązanie nietolerancji histaminowej i jej wpływu na AZS. W ostatnich latach odnotowano znaczny wzrost zachorowań na AZS. Badania i statystyki pokazują, że to właśnie dieta zachodnia, powietrze, mocne środki czyszczące, przesadna higiena, nadmiar sytuacji stresowych przyczyniają się do tej choroby. U osób z AZS stwierdza się bardzo suchą, skłonną do podrażnień skórę, która również  jest bardzo wrażliwa na czynniki zewnętrzne. Zmianom skórnym  towarzyszyć mogą powiększone węzły chłonne, zatoki, swędzenie gardła. Wiele osób skupia się na działaniach pielęgnacyjnych, zapominając o właściwej diecie. A to właśnie ona można stanowić pierwszą i czasem jedyną formą leczenia.

Coraz więcej osób ma problem z nietolerancją histaminy. Pełni ona bardzo ważne funkcje w organizmie, ale gdy mamy jej za dużo, mamy też niemały problem. Kiedy struktura kosmków jelitowych jest uszkodzona, nie posiadamy w odpowiedniej ilości enzymu oksydazy diaminowej (DAO). Enzym ten odpowiada za rozkład histaminy. Mając jej za dużo, przenika ona do krążenia co najczęściej objawia się wysypkami na skórze. Dodatkowo mogą wystąpić: katar, bóle głowy, nudności, biegunki. Dlatego przy AZS należy zastosować w pierwszej kolejności dietę niskohistaminową, aby po pierwsze zregenerować kosmki jelitowe, a w następstwie zwiększyć produkcję DAO. O histaminie pisałam w tym artykule:

http://studiozycia.pl/articles/dieta-antyhistaminowa-nietolerancja-histaminy-i-co-waciwie-wolno-je.html .

Sytuacje stresowe, czy chociażby sama nadwrażliwość na stres powodują, że wzrasta histamina. Stąd też często pojawia się wysypka (najczęściej pokrzywka), czy inne zmiany skórne. Stres będzie więc potęgować objawy. Ponadto, przyczyną problemów z histaminą jest brak równowagi we florze bakteryjnej. Pokarm, który spożywamy nie nie jest do końca strawiony i zaczyna zalegać oraz fermentować w jelitach.  Takie stan możemy określić stresem dla jelit. Powstaje wtedy  stan zapalny, którego często nawet nie jesteśmy świadomi.  Dochodzi do obniżenia ciśnienia krwi i istnieje zagrożenie omdleniem, a nawet wstrząsem anafilaktycznym. Leki przeciwhistaminowe łagodzą objawy, ale nie  leczą przyczyny.

Jeśli chodzi o kobiety, dość często to właśnie one mają problem z nadmiarem histaminy. Ma to związek z estrogenem, gdyż ten sprawia, że poziom histaminy wzrasta. Warto więc dbać o odpowiedni poziom estrogenu, aby nie dopuszczać do jego nadmiaru. O problemie związanym z nadmiarem estrogenu pisałam tutaj:

Estrogeny – wróg i przyjaciel; mają je kobiety i mają mężczyźni; Jak rozpoznać nadmiar u kobiet? I czego mężczyźni mogą się spodziewać kiedy poziom testosteronu spada, a estrogenu rośnie?

http://studiozycia.pl/articles/estrogeny-wrg-i-przyjaciel-maj-je-kobiety-i-maj-mczyni-jak-rozpozna-nadmiar-u-kobiet-i-czego-mczyni-.html

Wpływ estrogenów na zdrowie dziewczynek i kobiet.

http://studiozycia.pl/articles/wpyw-estrogenw-na-zdrowie-dziewczynek-i-kobiet-.html

Przy AZS uszkodzona może być śluzówka jelita cienkiego. Nie wytwarzane będą wtedy w odpowiednich ilościach enzymy trawiące gluten z mąki, laktozę z mleka. Z początku występować będzie nietolerancja pokarmowa, ale po pewnym czasie rozwijają się alergie i inne stany zapalne jelit, które niszczyć będą szczelność ściany jelita. Pyłki roślin, roztocza kurzu, dym papierosowy dodatkowo tylko pogarszają sytuację.

Oprócz pielęgnacji skóry niezwykle ważna jest odpowiednia dieta, gdyż u nieleczonych osób na AZS często rozwija się astma. Zacznijmy od oleju z czarnuszki.  Można podawać dziecku 1/2 łyżeczki nierafinowego oleju z czarnuszki, który ma działanie przeciwzapalne i korzystnie wpływać będzie na skórę. Oczywiście dorośli też powinni stosować. Zalecane są kąpiele w kisielu z siemienia lnianego, które dobrze nawilżą i odżywią skórę.

W AZS konieczna jest weryfikacja diety. Celem odpowiednio dobranej diety jest wyciszenie reakcji alergicznej, dzięki czemu organizm z czasem może nabrać tolerancji na wykluczone produkty. Dieta niskohistaminowa to po pierwsze dieta eliminacyjna i pozbycie się produktów zawierających konserwanty, barwniki, ulepszacze smaku, kwasek cytrynowy. Z warzyw warto ograniczyć, a na początku najlepiej w ogóle nie spożywać szpinaku, nasion strączkowych, grzybów, awokado, kiszonych przetworów. Bezpieczne są ziemniaki, dynia, marchew, brokuły, kalafior, czosnek, cebula, cukinia, buraki, jarmuż, fasolka szparagowa, por, rzodkiewka, papryka. Z owoców niewskazane są kiwi, banany, truskawki, ananasy, owoce cytrusowe. Ale za to możemy jeść jabłka, brzoskwinie, jagody, borówki, porzeczki, wiśnie.  Ograniczyć trzeba pomidory i ich przetwory. Z produktów zbożowych możemy wybrać: kaszę jaglaną, gryczaną, ryż, kukurydzę, orkisz, amarantus, komosa ryżową, płatki owsiane. Odstawić trzeba czekoladę, kakao, orzechy  włoskie i cukier, jako, że ten zużywa witaminy z grupy B, a więc osłabia układ nerwowy i naszą odporność na stres. Poza tym skoki insulinowe spowodowane dietą wysokowęglowodanową są bardzo prozapalne. Z nabiału wybieramy żółtko jajka, masło, twaróg, maślankę, kefiry. Nie zaleca się wieprzowiny, wędlin, serów długo dojrzewających i produktów wędzonych. Z ryb wybierać te świeże, a unikać już na pewno krewetek, pangi, tilapii. Stosować należy wysokiej jakości oleje tłoczone na zimno – lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek. Warto też ograniczyć mięso, tłuszcze zwierzęce i kwasy tłuszczowe omega-6, które mają działanie prozapalne. Tłuszcze Omega-3 (ryby, tran, olej lniany) wykazują silne działanie antyzapalne.

Kwercetyna i siarka hamują wydzielanie histaminy. Występują w cebuli, czosnku, jabłkach, zielonych warzywach liściastych (szczególnie zalecana jest natka pietruszki), winogronach, brokule, marchwi, soczewicy. Spożywać należy dużo potraw rozgrzewających, zwłaszcza zimą: buliony, kasze, zupy warzywne krem. Nie zapominać o błonniku, bo ten wchłania nadmierną ilość histaminy. Pamiętać też o ziołowych i zielonych herbatach, które leczą jelita i poprawiają ich motorykę.

Oczywiście jeżeli tolerancja na histaminę poprawi się, możemy na spokojnie  i powoli wracać do ulubionych produktów. Uważać jednak należy na kakao i czekoladę oraz unikać konserw w puszkach. Dieta powinna trwać od 3 do 6 miesięcy, najlepiej pod kontrolą specjalisty: dietetyk, lekarz. Dobrze jest zaopatrzyć się w tabelę z produktami dozwolonymi i niedozwolonymi , co znacznie ułatwi zakupy i przygotowywanie posiłków.

Kwestia diety to zawsze sprawa indywidualna. Tutaj podaję zalecenia ogólne, które na pewno nie będą obowiązywały wszystkich osób z AZS.

Atopowe zapalenie skóry łagodzą kąpiele w siarczanie magnezu (do zakupienia w aptece). Masa ciała również jest bardzo ważna, gdyż patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej (nadwaga, otyłość) prowadzi do produkcji i wydalania substancji prozapalnych, które krążą w naszym ciele.

Suplementacja witaminą D może wspomóc leczenie pacjentów z AZS. Warto jest zbadać jej poziom (przy AZS bardzo często poziom jest zbyt niski), a dawki powinny by ustalane przez lekarza prowadzącego.

Osobiście znam osoby, które poradziły sobie z AZS, ale tutaj ogromnie ważne jest przestrzeganie diety, radzenie sobie z emocjami i stresem. Szczególnie narażone są dzieci! Organizm dziecka przez lata walczący z dużymi dawkami histaminy może rozwinąć w sobie choroby: astma, artretyzm, wrzody żołądka i dwunastnicy, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita drażliwego, migreny, alergie, powtarzające się ostre zakażenia żołądkowe-jelitowe, choroby układu krążenia. Dobra wiadomość to taka, że większość dzieci wyrasta z nietolerancji, czy alergii, jeśli da się ku temu taką możliwość.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?



Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.