Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych, jakie natura daje człowiekowi. Owoc obfituje w substancje odżywcze, przeciwutleniacze oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które podwyższają poziom HDL czyli tzw. dobrego cholesterolu, a obniżają poziom LDL (złego cholesterolu).
Awokado znacząco poprawia wchłanianie związków odżywczych z pokarmów (nawet kilkakrotnie).
Według badań, jedzenie awokado zmniejsza o połowę ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego. Działa bardzo korzystnie na ściany naczyń. Jest doskonałym źródłem potasu. Wystarczy jeść codziennie pół awokado, aby zmniejszyć ryzyko udaru o około 40% . Awokado posiada również związki przeciwwirusowe. Wzmaga aktywność komórek układu odpornościowego do walki z wirusami i bakteriami.
Jest bogatym źródłem glutationu, czyli bardzo ważnego (o ile nie najważniejszego) antyoksydantu w naszym organizmie. Glutation usuwa toksyny z organizmu i zapobiega zniszczeniom, które powodują wolne rodniki. Pomaga w odzyskaniu zdolności immunologicznej. Osoby, które mają wysoki poziom glutationu są zdrowsi i wyglądają młodziej.
Nasz mózg potrzebuje najlepszej jakości paliwa. Awokado jest tutaj jak najbardziej na miejscu. Regularne spożywanie awokado poprawia funkcjonowanie mózgu, zwiększa pamięć i koncentrację. Zapobiega chorobie Alzheimera.
Awokado wspiera również funkcjonowania nadnerczy. A te odpowiedzialne są za przeciwdziałanie stresowi.
Działa przeciwzapalnie. Zalecane jest przy leczeniu reumatyzmu.
Aby ujędrnić i odmłodzić skórę, należy właśnie spożywać dobre tłuszcze. Awokado to rewelacyjny wybór. Owoc wzmacnia włókna kolagenu i elastyny, ujędrnia i uelastycznia skórę. Yazemeenah Rossi - 60-letnia modelka o bardzo młodym wyglądzie często powtarza w swoich wywiadach, iż codziennie je jedno awokado. Prawda jest taka, że bez dobrego tłuszczu, nie będziemy mieć ładnej, jędrnej skóry.
Oto propozycje prostych przepisów, gdzie oczywiście awokado króluje :)