email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Awokado – przecudowny owoc, który naturalnie hamuje proces starzenia się.

Awokado – przecudowny owoc, który naturalnie hamuje proces starzenia się.

Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych, jakie natura daje człowiekowi. Owoc obfituje w substancje odżywcze, przeciwutleniacze oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które podwyższają poziom HDL czyli tzw. dobrego cholesterolu, a obniżają poziom LDL (złego cholesterolu).

Awokado znacząco poprawia wchłanianie związków odżywczych z pokarmów (nawet kilkakrotnie).
Według badań, jedzenie awokado zmniejsza o połowę ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego. Działa bardzo korzystnie na ściany naczyń. Jest doskonałym źródłem potasu. Wystarczy jeść codziennie pół awokado, aby zmniejszyć ryzyko udaru o około 40% . Awokado posiada również związki przeciwwirusowe. Wzmaga aktywność komórek układu odpornościowego do walki z wirusami i bakteriami.

Jest bogatym źródłem glutationu, czyli bardzo ważnego (o ile nie najważniejszego) antyoksydantu w naszym organizmie. Glutation usuwa toksyny z organizmu i zapobiega zniszczeniom, które powodują wolne rodniki. Pomaga w odzyskaniu zdolności immunologicznej. Osoby, które mają wysoki poziom glutationu są zdrowsi i wyglądają młodziej.

Nasz mózg potrzebuje najlepszej jakości paliwa. Awokado jest tutaj jak najbardziej na miejscu. Regularne spożywanie awokado poprawia funkcjonowanie mózgu, zwiększa pamięć i koncentrację. Zapobiega chorobie Alzheimera.

Awokado wspiera również funkcjonowania nadnerczy. A te odpowiedzialne są za przeciwdziałanie stresowi.

Działa przeciwzapalnie. Zalecane jest przy leczeniu reumatyzmu.

Aby ujędrnić i odmłodzić skórę, należy właśnie spożywać dobre tłuszcze. Awokado to rewelacyjny wybór. Owoc wzmacnia włókna kolagenu i elastyny, ujędrnia i uelastycznia skórę. Yazemeenah Rossi - 60-letnia modelka o bardzo młodym wyglądzie często powtarza w swoich wywiadach, iż codziennie je jedno awokado. Prawda jest taka, że bez dobrego tłuszczu, nie będziemy mieć ładnej, jędrnej skóry.


Oto propozycje prostych przepisów, gdzie oczywiście awokado króluje :)

  • Kanapka z awokado i szczyptą soli oraz pieprzu
  • Koktajl owocowy z awokado (np. awokado, jagody, truskawki)
  • Jogurt z awokado - kawałki owocu wymieszane z jogurtem naturalnym
  • Pasta kanapkowa (awokado, jajka, twarożek, cebulka, szczypiorek, przyprawy)
  • Sałatka z awokado (awokado, zielona sałata, szpinak, marchew, sok z cytryny i przyprawy)
  • Kremowy sos (awokado, czosnek, sok z cytryny, przyprawy)
  • Dla dzieci: awokado rozgniecione z bananem

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.