Sezon na botwinę trwa w najlepsze! Zanim jednak przedstawię Wam moje ulubiony potrawy z dodatkiem botwinki, najpierw trochę o jej dobroczynnych właściwościach. Botwinka to młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Młode liście zawierają więcej białka i soli mineralnych niż korzenie. W liściach znajdują się liczne witaminy z grupy B i witamina C, są też dobrym źródłem błonnika.
Botwina, zwłaszcza surowa wskazana jest w walce z chorobami wątroby, krwi i poprawieniu odporności organizmu. Można ją spożywać w celu złagodzenia objawów zgagi i nadkwaśności, czy problemach skórnych (trądzik). Ponadto, botwina to prawdziwa kopalnia żelaza, potasu, magnezu, antocyjanów, kwasu foliowego, który jest tak ważny w prawidłowym rozwoju układu nerwowego. Zawarta w listkach siarka ma pozytywny wpływ na wygląd skóry! Botwina obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, działa krwiotwórczo wspomagając produkcję czerwonych krwinek.
Za czerwony kolor buraka odpowiedzialna jest betanina – i to właśnie ten przeciwutleniacz chroni nas przed niszczącym działaniem wolnych rodników, odgrywa więc ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej.
Ale uwaga! Bardzo ważne!
Botwina zawiera kwas szczawiowy, który hamuje przyswajanie wapnia. Osoby mające dnę moczanowa, kamicę nerkową powinny ograniczyć lub zrezygnować z botwinki, by nie dochodziło do powstawania większej ilości złogów. Warto jednak wiedzieć, iż podawanie botwinki w towarzystwie produktów bogatych w wapń np. z jajkiem, maślanką, śmietaną nieco neutralizuje szkodliwe działania kwasu szczawiowego.
Oto przepisy na moje ulubione dania z zastosowaniem botwinki.
Cukiniowe placuszki z botwiną i żółtym serem.
Składniki:
Cukinie, ziemniaki, czosnek i żółty ser zetrzeć na grubej tarce. Botwinę grubo posiekać. Dodać jajko i mąkę. Całość doprawić solą, ziołami i pieprzem do smaku. Z ciasta formować placuszki i smażyć na oleju.
Bardzo smakuje z kefirem wymieszanym ze świeżymi i potartymi ogórkami.
Pasta z botwinki i rzodkiewki z ogórkiem małosolnym.
Składniki:
Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy razem z cebulką na drobną kostkę. Smażymy na oliwie. Dodajemy tofu i smażymy jeszcze z minutę. Zostawiamy do ostygnięcia. Wszystko miksujemy na gładką masę. Pod koniec miksowania przyprawiamy. Dodajemy pokrojony ogórek małosolny i rzodkiewki.
Chłodnik z botwinki.
Składniki:
Buraczki z botwinką myjemy. Kroimy buraczki na cienkie plasterki, a łodyżki wraz z liśćmi na małe kawałki. Wrzucamy buraczki, łodyżki i liście do garnka z małą ilością wrzącej i osolonej wody z dodatkiem octu jabłkowego, gotujemy ok. 5-7 minut. Studzimy. Do przestudzonego wywaru dodajemy kefir lub jogurt, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Najlepiej smakuje schłodzony.