Pyszne, zdrowe bo owsiano-lniane:) , proste i szybkie do zrobienia bułeczki. Polecają się na śniadanie lub kolację w towarzystwie past, dżemów, serków i jak tam jeszcze chcecie.
Składniki:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i mleku z dodatkiem cukru (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką), odstawić na około 7 minut. Do miski dodać mąki, siemię lniane, sól, oliwę, otręby i dobrze wymieszać. Wyrobić ciasto, tak by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ręczniczkiem kuchennym na około 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i formować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić pod przykryciem około 30 minut do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem lub też samym mlekiem i posypać słonecznikiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.