Składniki:
Drożdże rozrobić z częścią mleka (pół szklanki) i cukrem, posypać odrobiną mąki. Odstawić na parę minut. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim cebulę. Dodać przyprawy, masło i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
W misce połączyć mąkę, cukier, sól i rozczyn. Następnie dodać ziemniaki i ostudzoną cebulę. Stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagnieść miękkie, dość luźne ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Formę - keksówkę posmarować masłem, wysypać otrębami i przełożyć do niej ciasto. Jeśli masz formę silikonową, nie musisz smarować masłem.
Odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. wstawić keksówkę i piec ok. 35 minut. Ostudzić.
Smacznego :)