email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Cofanie się neuropatii cukrzycowej pod wpływem diety roślinnej, czy to możliwe?

Cofanie się neuropatii cukrzycowej pod wpływem diety roślinnej, czy to możliwe?

Szacuje się, że u blisko 50% diabetyków rozwija się z czasem neuropatia cukrzycowa. Schorzenie to bywa bardzo bolesne, a zwalczanie dolegliwości bólowych w neuropatii cukrzycowej jest trudne, wymaga często stosowania leków o różnych mechanizmach działania.

Chciałabym tutaj wspomnieć o diecie roślinnej i być może nasunąć niektórym osobom taką myśl, że może warto swoją dietę wzbogacić o więcej warzyw/owoców, mniej tłuszczów zwierzęcych i tym samym pozbyć się przynajmniej niektórych problemów zdrowotnych.

Opisany był kiedyś program badania, w którym 21 diabetyków z bolesną neuropatią zostali przestawieni na dietę roślinną. Aż 17 z nich już po kilku dniach stwierdziło, że zupełnie nie czują bólu. Ustąpiło także w znacznym stopniu uciążliwe dla nich otępienie. Ponadto, u tych diabetyków obniżył się poziom cukru we krwi, poprawił się profil lipidowy, nadciśnienie uspokoiło się znacznie, waga również spadła. Zapotrzebowanie na leki przy nadciśnieniu zmalało o 80%.

Jak to możliwe? Najciekawsza hipoteza mówi , że tłuszcze trans obecne w mięsie i nabiale mogą prowadzić do licznych stanów zapalnych w organizmie, czego nie stwierdza się u osób będących na diecie roślinnej. Co najciekawsze, można taką poprawę osiągnąć w całkiem krótkim czasie. Potwierdzili to kolejni badacze. Stwierdzili, że poprawa u osób odżywiających się nieprzetworzonymi pokarmami pochodzenia roślinnego może nastąpić średnio w ciągu około 10 dni. Poprawę osiągamy dzięki usprawnieniu przepływu krwi, umożliwiając komórkom nerwowym lepszy dopływ tlenu na tyle, że neuropatia ulega cofnięciu.

Nie chcę namawiać tutaj do całkowitej rezygnacji z mięsa, czy nabiału. Chcę jednak zwrócić waszą uwagę na zalety wynikające ze spożycia wększej ilości warzyw i owoców. Każdą jednak dietę zawsze należy skonsultować z lekarzem. Przy tego typu diecie może zdarzyć się, że twój poziom cukru i ciśnienie krwi mogą się zanadto obniżyć i będzie potrzebne ograniczenie lub nawet odstawienie leków. Dlatego taka dieta, zwłaszcza w cukrzycy, wymaga stałej i regularnej opieki lekarza oraz dietetyka.

Bibliografia:

  • Jak nie umrzeć przedwcześnie. Dr Michael H. Greger, Gene Stone, Wydawnictwo Czarna Owca, 2016
  • Milton G. Crane, Clyde, Sample; Regression of Diabetic Neuropathy with Total Vegetarian (Vegan) Diet; https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/13590849409003592
  • Vascular Risk Factors and Diabetic Neuropathy, January 27, 2005; https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa032782

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.