Szacuje się, że u blisko 50% diabetyków rozwija się z czasem neuropatia cukrzycowa. Schorzenie to bywa bardzo bolesne, a zwalczanie dolegliwości bólowych w neuropatii cukrzycowej jest trudne, wymaga często stosowania leków o różnych mechanizmach działania.
Chciałabym tutaj wspomnieć o diecie roślinnej i być może nasunąć niektórym osobom taką myśl, że może warto swoją dietę wzbogacić o więcej warzyw/owoców, mniej tłuszczów zwierzęcych i tym samym pozbyć się przynajmniej niektórych problemów zdrowotnych.
Opisany był kiedyś program badania, w którym 21 diabetyków z bolesną neuropatią zostali przestawieni na dietę roślinną. Aż 17 z nich już po kilku dniach stwierdziło, że zupełnie nie czują bólu. Ustąpiło także w znacznym stopniu uciążliwe dla nich otępienie. Ponadto, u tych diabetyków obniżył się poziom cukru we krwi, poprawił się profil lipidowy, nadciśnienie uspokoiło się znacznie, waga również spadła. Zapotrzebowanie na leki przy nadciśnieniu zmalało o 80%.
Jak to możliwe? Najciekawsza hipoteza mówi , że tłuszcze trans obecne w mięsie i nabiale mogą prowadzić do licznych stanów zapalnych w organizmie, czego nie stwierdza się u osób będących na diecie roślinnej. Co najciekawsze, można taką poprawę osiągnąć w całkiem krótkim czasie. Potwierdzili to kolejni badacze. Stwierdzili, że poprawa u osób odżywiających się nieprzetworzonymi pokarmami pochodzenia roślinnego może nastąpić średnio w ciągu około 10 dni. Poprawę osiągamy dzięki usprawnieniu przepływu krwi, umożliwiając komórkom nerwowym lepszy dopływ tlenu na tyle, że neuropatia ulega cofnięciu.
Nie chcę namawiać tutaj do całkowitej rezygnacji z mięsa, czy nabiału. Chcę jednak zwrócić waszą uwagę na zalety wynikające ze spożycia wększej ilości warzyw i owoców. Każdą jednak dietę zawsze należy skonsultować z lekarzem. Przy tego typu diecie może zdarzyć się, że twój poziom cukru i ciśnienie krwi mogą się zanadto obniżyć i będzie potrzebne ograniczenie lub nawet odstawienie leków. Dlatego taka dieta, zwłaszcza w cukrzycy, wymaga stałej i regularnej opieki lekarza oraz dietetyka.
Bibliografia: