email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Cynamonowa herbata Sir Williams, dla cukrzyków, na lepszą odporność, układ nerwowy oraz odbudowę flory jelitowej.

Cynamonowa herbata Sir Williams, dla cukrzyków, na lepszą odporność, układ nerwowy oraz odbudowę flory jelitowej.

Niedawno odkryłam herbatę, która dzięki swojemu składowi może okazać się bardzo pomocna dla cukrzyków, osób z insulinoopornością, z także dla osób cierpiących na dysbiozę jelitową oraz przy nerwicach różnego rodzaju, czy też osobom żyjącym w bezustannym stresie i napięciu. Nie jest to artykuł sponsorowany, ale recenzja dobrego produktu, który mogę polecić wielu moim pacjentom. O jaką herbatę chodzi? Oryginalną Sir William's Royal Taste Cinnamon Princess, która zakupiłam niedawno z tej strony: https://herbataswiata.pl/

Przyznam, że nie często spotykam się z takim składem, zwłaszcza jeśli szukam czegoś bez zbędnych dodatków, aromatów, i sztucznych przeciwutleniaczy oraz bez lucerny (częsty dodatek do herbat, niezalecana osobom z nadciśnieniem) ponieważ ta podnosi ciśnienie krwi.

Dlaczego właśnie ta herbata przypadła tak do mojego dietetycznego gustu ? Dlaczego o niej w ogóle piszę? Może najpierw przyjrzyjmy się składowi herbaty i co wiemy o jej poszczególnych składnikach, tak więc wymieniam wszystkie:

  • Suszone jabłka (zawierają kwercetynę, potas, bor, substancje, które korzystnie wpływają na pracę serca oraz układ odpornościowy, a przy okazji obniżają napięcie nerwowe)
  • Rooibos (Rooibos pochodzi z Afryki, gdzie był serwowany jako napój zdrowotny dla królów plemiennych; nie zawiera kofeiny, dlatego nie ma działania pobudzającego, a więc można ją pić nawet przed samym snem; jest znany jako środek łagodzący stres i napięcie nerwowe; zapobieganiu skokom glukozy we krwi, ma właściwości rozkurczowe, zapobiega biegunkom i innym dolegliwościom jelitowym. Co ważne szczególnie dla osób osłabionych Rooibos charakteryzuje się niską zawartością tanin, a te zaś utrudniają wchłanianie mikro- i makroelementów z pożywienia. )
  • Rodzynki (zawarty w nich wapń i bor zapobiegają osteoporozie, polecane głównie kobietom po menopauzie).
  • Pieczony korzeń cykorii (obniża stężenie cukru we krwi, zalecana dla cukrzyków oraz osób z osłabioną florą jelitową, zwłaszcza po antybiotykoterapii, ze względu na inulinę – czyli naturalny prebiotyk dla jelit; ponadto, działa wspomagająco w dolegliwościach trawiennych tj. wzdęcia, odbijania).
  • Laski cynamonu (ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i antywirusowe, pobudza krążenie krwi , zapobiega i leczy grypę oraz wszelkiego rodzaju infekcje, co ważne obniża glikemię po posiłku)
  • Suszone gruszki (niewiele osób wie, iż gruszka suszona to źródło jodu, który pomaga w walce z niedoczynnością tarczycy, ponadto zawiera w znacznych ilościach cenny potas oraz magnez)
  • Pąki róży (w ziołolecznictwie płatki róży mają właściwości przeciwzapalne i wzmacniające; cenione szczególnie za wysoką zawartość witaminy C)

Zaparzona nie wymaga cukru. Jest aromatyczna, a dzięki dużej zawartości polifenoli  neutralizować będzie substancje toksyczne oraz wolne rodniki. Filiżankę kawy polecam zastąpić właśnie taką herbatą, gdyż z pewnością organizm bardziej na tym skorzysta zdrowotnie. Polecam ją pić 15 minut po posiłku (zwłaszcza obfitym) ze względu na właściwości obniżające stężenie glukozy we krwi oraz poprawiające ukrwienie jelit.

Musimy też wiedzieć, iż istnieje coś takiego jak synergia w żywności. Oznacza to, że składniki różnych produktów spożywane razem współpracują ze sobą lepiej w celu uzyskania większych i też szybszych korzyści dla naszego zdrowia. Przykładowo, sama kwercetyna nie ma tak silnych właściwości przeciwzapalnych jeśli nie połączymy ją z witaminą C. Ta herbata jest właśnie przykładem  dobrego połączenia i polecam zawsze czytać składy herbat wybieranych przez Was :) .

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.