email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Czarnuszka i jej cudowne właściwości. Za co ją tak uwielbiam?

Czarnuszka i jej cudowne właściwości. Za co ją tak uwielbiam?

O czarnuszce i jej niezwykłych właściwościach chciałam napisać już od dawna, zwłaszcza, iż dużo osób, którym ustawiam diety, regularnie informuje mnie o jej pozytywnym działaniu na układ odpornościowy, jak i przy różnego typu alergiach. Współczesna medycyna bardzo poważnie traktuje właściwości lecznicze tej rośliny.

Czarnuszka, często nazywana czarnym kminem, ‘’złotem faraonów’’, wciąż zadziwia. Ma swoje zastosowanie w medycynie, jak i gastronomii oraz kosmetologii. Roślina doczekała się sporej ilości badań, które udowadniają jej niezwykłe właściwości zdrowotne.

Nasiona mają ostry, lekko palący, korzenny smak, który mi odpowiada najbardziej w twarogach, czy chlebach. Jest namiastką pieprzu. Z nasion czarnuszki wytwarza się olejek. Ziarenka można zmielić i używać w kuchni zamiast pieprzu. A przynajmniej używać częściej. Dlaczego?

W czarnuszce znajdują się ważne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają ogromny wpływ na nasz system odpornościowy, układ nerwowy, obniżają cholesterol, trójglicerydy i ciśnienie krwi.

Czarnuszka dobrze rokuje w onkologii. Zawiera ona tymochinon i ditymochinon, olejki eteryczne, które mają zdolność hamowania rozwoju komórek rakowych, a nawet ich niszczenia. Jedne badania wykazały apoptozę (śmierć) komórek HEp-2 gruczolakoraka krtani, komórek kostniakomięsaka oraz komórek raka okrężnicy. Ponadto, u osób już będących w trakcie leczenia onkologicznego zauważono, że olejek chroni organizm przed nadmiernym negatywnym wpływem naświetlania. Wykazano również skuteczność działania przeciwdrgawkowego i uspokajającego tymochinonu.

Olejek lotny czarnuszki ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze. Największą aktywność wykazuje w stosunku do niektórych bakterii gamma–dodatnich, pleśni z rodzaju Aspergillus oraz tasiemców. Niektóre badania pokazują, iż olej z czarnuszki działa nawet silniej niż olej z czosnku.

Dla cukrzyków oraz osób zagrożonych cukrzycą ważna informacja jest taka, że czarnuszka wpływa na prawidłowe działanie komórek trzustki. Usprawnia metabolizm glukozy, a tym samym działanie insuliny.

Olej z czarnuszki wykazuje silne działanie antyhistaminowe, o czym sama się przekonałam. Znacznie łagodzi reakcje zapalne dróg oddechowych, osłabia i zmniejsza liczbę ataków astmy. Badania na zwierzętach wykazały, że olej z czarnuszki, a dokładniej jego składniki, hamują uwalnianie histaminy. A więc okazuje się, że czarnuszka może być nadzieją dla alergików.

Wykazano również pozytywny wpływ w przypadku zapalenia stawów, łuszczycy, AZS, łupieżu, trądziku. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów czarnuszka opóźnia procesy starzenia się, poprawia kondycję skóry.

Czarnuszka równie dobrze poradzi sobie z Helicobacter pylori, bakterią odpowiedzialną za tworzenie się wrzodów żołądka. Tymochinon powoduje zmniejszenie uszkodzenia błon śluzowych żołądka, redukcje histaminy w żołądku, a więc działa ochronnie na błonę śluzową żołądka i całego układu pokarmowego.

Można również zastosować olej z czarnuszki przy kamicy nerkowej, gdyż ten ma zdolność obniżania zawartości szczawianów w moczu, jak i usuwania toksyn z organizmu.

Podsumowując, stwierdzono już od dawna, że rozdrobnione nasiona powodują wzrost krwinek białych i poziomu hemoglobiny, a olej powoduje wzrost poziomu hemoglobiny i obniżenie glukozy oraz trójglicerydów i cholesterolu.

Oczywiście jak ze wszystkim trzeba pamiętać o umiarze w stosowaniu czarnuszki. Ze względu na jej liczne właściwości i tym samym duże nasycenie substancji leczniczych należy uważać na dawkę (niezależnie w jakiej formie spożywasz czarnuszkę), gdyż większa może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Zalecane dzienne spożycie dla osób dorosłych to 1 łyżeczka dwa razy dziennie, zaś u dzieci ¼ łyżeczki dwa razy dziennie przed posiłkiem.

Polecam również napar z rozdrobnionych nasion czarnuszki. 1 łyżkę rozdrobnionych/ zmielonych nasion zalać 1 szklanką wrzącej wody, odstawić na ok. 30 minut i przecedzić. Pić najlepiej po łyżce. Napój polecany jest w chorobach układu oddechowego. Naparem można przemywać skórę trądzikową i łojotokową.

Dość popularny jest również tzw. miód ziołowy, który uzyskujemy poprzez zmieszanie łyżeczki zmielonych nasion z łyżką miodu. Podawany wewnętrznie jest pomocny głównie przy nawracających przeziębieniach.

Jak to się mówi, czarnuszka okazuje się leczyć wszystko, oprócz śmierci. Na pewno jest rośliną nietypową i mając na uwadze jej niezwykłość i nietypowość warto mieć ją w swoim domu.

 

Bibliografia:

Zastosowanie czarnego kminku (czarnuszka siewna) w świetle nowoczesnej farmakoterapii. Dr n. med. Adam Kwieciński. Farmaceutyczny Przegląd Naukowy.

Czarnuszka - z kuchennej półki do laboratoriów medycznych. Laboratoria.net http://laboratoria.net/artykul/26413.html&pn=1Lidia Koperwas – Wojtanowska

Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna. DOROTA MAŃKOWSKA, WIESŁAWA BYLKA. Vol. 55 No 1 2009. Herba Polonica

Nasiona czarnuszki siewnej nadzieją dla alergików. http://drblecha.pl/images/publikacje/nasiona_czarnuszki_siewnej_nadzieja_dla_alergikow.pdf Lek. med. Krzysztof Błecha. Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie tyl...

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie i w...

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

Dieta antyhistaminowa. Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób. Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypiciu czerwonego wina, koktaj...

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na zd...

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.