Po dzisiejszym ciepłym dniu cisną się na usta słowa piosenki Marka Grechuty „Wiosna, wiosna, ach to ty”. Bądźmy na nią gotowi i oczyśćmy swój organizm po zimowym „letargu”, tak jak robią to niedźwiedzie :)
Czosnek niedźwiedzi to naturalna, dzika nowalijka, która kwitnie na przełomie marca i kwietnia, a więc w okresie, gdy wielu z nas zmaga się z objawami przesilenia wiosennego. Nas interesują tylko zielone liście. Teraz w dobie różnych wirusów jak znalazł. :)
Legendy głoszą, że czosnek niedźwiedzi jest źródłem nadludzkiej siły. Swoją nazwę ma zawdzięczać niedźwiedziom. Podobno czosnek niedźwiedzi jest pierwszą rośliną, którą niedźwiedzie zjadają po przebudzeniu, wyszukując sobie liście i cebule czosnku, aby oczyścić żołądek, jelita i krew.
Ale uwaga! Czosnek niedźwiedzi jest w Polsce objęty częściową ochroną gatunkową, więc nie można go zrywać w warunkach naturalnych. Jednak z powodzeniem można go uprawiać w przydomowym ogródku. Sadzonki są ogólnodostępne w Internecie, jak i w sklepach ogrodniczych. Ja w tym roku zakupiłam od lokalnego rolnika piękne, świeżutkie i pachnące liście czosnku niedźwiedziego. Ale myślę, że jeszcze dokupię, ponieważ chcę nią obdarować parę bliskich mi osób. :)
Oto co znalazłam o czosnku niedźwiedzim w przeglądach medycznych:
Z czosnku można wyczarować wiele. Ja najczęściej robię z niego pesto, które potem wykorzystuję do kanapek, makaronów, twarożków, omletów czy past warzywnych.
Pesto z liści czosnku niedźwiedziego
Składniki:
Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do blendera. Dodajemy orzechy i miksujemy, ja jeszcze czasami dodaje parmezan. Nie miksuję z oliwą ponieważ takie pesto może być gorzkie. Natomiast oliwę dodaje na sam koniec. Gdy pesto będzie miało odpowiednią konsystencję doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Sok z czosnku niedźwiedziego
Służy do wzmocnienia systemu odpornościowego, układu krążenia, do regeneracji jelit po chorobie lub antybiotykoterapii; pomaga także na kaszel przy przeziębieniu.
Liście czosnku niedźwiedziego krótko opłukać, posiekać, włożyć do miksera. Wlać wodę, tak aby dobrze przykryła liście. Dodać jeszcze sok z cytryny i zmiksować całość w mikserze lub blenderze. Przecedzić przez sito, dobrze wyciskając resztki. Sok pić od razu. Można przez 2 dni trzymać jeszcze w lodówce szczelnie zamknięty.
Zupa ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim na odporność i jelita.
Składniki:
Cebulę i czosnek siekamy i dusimy na oliwie. Ziemniaki obieramy, kroimy dowolnie i dodajemy do cebuli, zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy ok. 20 minut, po czym miksujemy na krem.
Umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego miksujemy i mieszamy z odrobiną jogurtu i ozdabiamy nim zupę na talerzach.