Czy istnieje dieta na redukcję tłuszczu brzusznego? Kolejne badanie (2022) pokazuje, że tak! Dieta bogata w polifenole z warzyw, szczególnie zielonych liściastych, owoców, orzechów, strączków, oliwy, zielonej herbaty i mniejsze spożycie czerwonego mięsa pomaga zredukować tłuszcz brzuszny.
Wyższa zawartość polifenoli w osoczu to mniej stanów zapalnych i większa redukcja tłuszczu wisceralnego, brzusznego. A więc w skrócie, im bardziej talerz jest kolorowy, z przewagą zielonego, tym lepiej, bo zdrowiej:).
Ważne! Poza tkanką tłuszczową podskórną posiadamy także tkankę wisceralną (trzewną), która okala narządy wewnętrzne. Nadmiar tkanki trzewnej jest zjawiskiem szczególnie niebezpiecznym, ponieważ znacznie zwiększa ryzyko chorób metabolicznych, tj. insulinooporność, cukrzyca typu II, nadciśnienie, zaburzenia lipidowe, ale i również nowotwory.
Źródło:
The effect of high-polyphenol Mediterranean diet on visceral adiposity: the DIRECT PLUS randomized controlled trial. Zelicha et al. BMC Medicine (2022) 20:327; doi.org/10.1186/s12916-022-02525-8.