email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Czym jest żywienie medyczne?

Czym jest żywienie medyczne?

Żywienie medyczne to preparaty odżywcze/odżywki stworzone dla pacjentów, którzy z powodu choroby i towarzyszących jej problemów nie są w stanie przyjąć wraz z tradycyjnym pożywieniem wystarczającej ilości energii oraz składników odżywczych. Takie preparaty stosuje się zarówno w prewencji, jak i w leczeniu niedożywienia spowodowanego chorobą. Nie jednego mojemu pacjentowi pomógł, gdy wymagała tego sytuacja zdrowotna. Często po operacjach celem żywienia medycznego jest zwiększenie lub zapewnienie choremu dodatkowej podaży składników odżywczych, których z powodu choroby nie jest w stanie przyjąć z tradycyjnym pokarmem. Stanowię one skoncentrowane źródło energii i składników pokarmowych w małej objętości. Wtedy specjalnie dobrany produkt może naprawdę wiele zdziałać, o czym przekonałam się sama.

Odpowiednio wcześnie wprowadzone żywienie medyczne:

  • Redukuje występowanie powikłań, szczególnie infekcji
  • Zwiększa skuteczność stosowanych leków
  • Przyśpiesza leczenie i regenerację
  • Ma działanie immunomodulujące, a więc pozytywnie wpływa na układ odpornościowy
  • Skraca czas pobytu w szpitalu
  • Poprawia jakość życia pacjenta

W mojej praktyce gotowe diety przemysłowe stosuję często u chorych ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko (radioterapia, gojenie ran, odleżyny, wyniszczenie nowotworowe, oparzenia, okres okołooperacyjny, choroby trzustki, wątroby, jelit). Posiłki muszę najczęściej być małe objętościowo, ale kaloryczne, szczególnie przy niebezpiecznej już niedowadze. Jest to trudne do osiągnięcia, dlatego koniecznie będzie uzupełnianie tradycyjnej diety o takie właśnie odżywki. Zawsze omawiam z pacjentem rodzaj takiego preparatu, sposób i czas podania.

Pamiętajcie, takie preparaty przepisuje wam tylko lekarz albo dietetyk. Nie kupujcie ich na własną rękę. Każdy z nich zawiera składniki pokarmowe dostosowane pod konkretne schorzenia. Przykładowo u pacjentów z biegunkami stosujemy preparaty bez błonnika, a w przypadku przewlekłej choroby nerek zalecane są tylko preparaty, które mają zmodyfikowaną ilość białka oraz elektoratów. Zabrze bierze się pod uwagę jednostkę chorobową, zanim przepisze się konkretny preparat odżywczy.

Takie odżywki mogą być spożywane osobno lub łączone z potrawami (np. jako dodatek do jogurtów, zup, kaszek, kisieli, itd.). Pacjenta należy również uprzedzić, iż dawkowanie zawsze rozpoczynamy od małych porcji. Poniżej przykład odżywki bogatobiałkowej.

Składniki:

  • ½ butelki takiego preparatu (zalecany przez specjalistę żywienia)
  • Owoce dowolne: polecam jagody
  • 1 mały banan (można pominąć)
  • ½ szklanki jogurtu  (najlepiej roślinny jeśli istnieją jakieś alergie/nietolerancje)

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy do konsystencji koktajlu. Ewentualnie dosłodzić do smaku.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.