Deser idealny jako odżywcza przekąska dla osób będących na diecie redukcyjnej, bogatobiałkowej oraz dla osób z jelitem nadwrażliwym (tutaj podajemy w temperaturze pokojowej).
Skyr jest tradycyjnym wyrobem islandzkim, zaliczanym do grupy mlek fermentowanych. Obecnie produkowany jest z odtłuszczonego pasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem bakterii. Jest niezwykle kremowy i pożywny. Zawiera dużo białka, pozytywnie wpływa na mikrobiom jelitowy, wzmacniając przy tym odporność organizmu. Dla osób, którym zależy na mniejszym spożyciu tłuszczy, skyr będzie bardziej odpowiedni niż jogurt naturalny.
Przepis na deser (1-2 porcje):
Jedną galaretkę cytrynową zalać 1.5 szklanki gorącej wody, ostudzić i podzielić na pół.
Do jednej połowy dodać 2 łyżki skyru i wymieszać, a do drugiej dodać 1-2 łyżki puree z dyni i również wymieszać. Można także dwie masy osobno zblendować.
Masę ze skyrem wlać do szklanek i wstawić do lodówki. Gdy stężeje wylać masę dyniową na wierzch i wstawić ponownie do lodówki do stężenia. Smacznego :).