Deser z siemieniem lnianym o silnych właściwościach zdrowotnych.
Przepisy - słodkości
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

26-02-2017

2 min czytania

Deser z siemieniem lnianym o silnych właściwościach zdrowotnych.

Najsmaczniejsze danie, z kategorii najzdrowszych i zawierających siemię lniane. Można podawać na deser lub jako pierwsze, czy ostatnie danie dnia. Siemię lniane to prawdziwy cud natury. Jest bogate w błonnik, lignany (chronią przed nowotworami o podłożu estrogennym), potrzebne dla nas tłuszcze, witaminy i minerały. To wszystko doskonale usprawnia działanie systemu immunologicznego, pomaga w leczeniu alergii, wzmacnia system sercowo-naczyniowy, normalizuje ciśnienie krwi, leczy choroby skórne.

Ten deser jest lekkostrawny, i polecam go wszystkim, którzy mają problemy trawienne, przynosi ulgę w zaparciach, dodaje energii, zapewnia uczucie sytości na dłużej, łagodzi podrażnienia żołądka, pomaga w regeneracji zwłaszcza pacjentom onkologicznym, po chemioterapii. Fantastyczne wartości zdrowotne ziaren lnu są wciąż jeszcze nie do końca poznane. Wiemy już dużo, jednak w dalszym ciągu dowiadujemy się o nowych, cudownych właściwościach tej rośliny.

Ten deser …. no cóż, musicie koniecznie spróbować!

Składniki:

  • 2 szklanki mleka (można wymieszać z wodą)
  • 2 łyżki zmielonych orzechów (dowolne)
  • 3 łyżki świeżo zmielonych nasion lnu
  • 3 śliwki suszone
  • 3 łyżki kaszy mannej
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 jabłko
  • Cynamon, kakao (opcjonalnie)
  • Owoce: jagody, borówki, maliny

 

Doprowadź mleko do wrzenia, wsyp kaszę manną i zamieszaj. Gotuj przez ok. 3 minuty, następnie wsyp zmielone siemię lniane i gotuj jeszcze minutę. Ostudź. Dodaj orzechy, banan, miód, śliwki, cynamon i zmiksuj wszystko w blenderze. Deser będzie miał konsystencję puddingu. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko. Można jeść na ciepło, albo schłodzić w lodówce, jeśli danie ma być podane jako deser.