Najsmaczniejsze danie, z kategorii najzdrowszych i zawierających siemię lniane. Można podawać na deser lub jako pierwsze, czy ostatnie danie dnia. Siemię lniane to prawdziwy cud natury. Jest bogate w błonnik, lignany (chronią przed nowotworami o podłożu estrogennym), potrzebne dla nas tłuszcze, witaminy i minerały. To wszystko doskonale usprawnia działanie systemu immunologicznego, pomaga w leczeniu alergii, wzmacnia system sercowo-naczyniowy, normalizuje ciśnienie krwi, leczy choroby skórne.
Ten deser jest lekkostrawny, i polecam go wszystkim, którzy mają problemy trawienne, przynosi ulgę w zaparciach, dodaje energii, zapewnia uczucie sytości na dłużej, łagodzi podrażnienia żołądka, pomaga w regeneracji zwłaszcza pacjentom onkologicznym, po chemioterapii. Fantastyczne wartości zdrowotne ziaren lnu są wciąż jeszcze nie do końca poznane. Wiemy już dużo, jednak w dalszym ciągu dowiadujemy się o nowych, cudownych właściwościach tej rośliny.
Ten deser …. no cóż, musicie koniecznie spróbować!
Składniki:
Doprowadź mleko do wrzenia, wsyp kaszę manną i zamieszaj. Gotuj przez ok. 3 minuty, następnie wsyp zmielone siemię lniane i gotuj jeszcze minutę. Ostudź. Dodaj orzechy, banan, miód, śliwki, cynamon i zmiksuj wszystko w blenderze. Deser będzie miał konsystencję puddingu. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko. Można jeść na ciepło, albo schłodzić w lodówce, jeśli danie ma być podane jako deser.