email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Dieta antyhistaminowa. Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dieta antyhistaminowa. Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypiciu czerwonego wina, koktajlu z zielonego szpinaku pojawiły się któreś z objawów,  m.in. : zaczerwienienie twarzy i jej okolic (szyi, dekoltu), pokrzywka, świąd skóry, bóle główy, żołądka, biegunki, silne zmęczenie, wodnisty katar, nieuzasadnione lęki, artymia, drgawki, astma. Przyczyna może tkwić w nadmiarze histaminy, często nietolerancji histaminy.

Histamina to jedna z odpowiedzi organizmu na to, że coś się dzieje. Kiedy należy zachować szczególną czujność i przystąpić do działania?

Histamina w odpowiednich ilościach jest niezbędna do życia. Wytwarzana jest przez komórki organizmu, albo przyjęta z pożywieniem. Bierze udział w regulowaniu różnych funkcji (regulacja rytmu snu i czuwania, temperatury ciała, ciśnienia tętniczego, w procesie gojenia się ran, uczenia się i pamięci, wpływa na perystaltykę jelit, odczuwanie bólu).

Ale to właśnie histamina odpowiedzialna jest za alergiczne reakcje naszego organizmu. I tutaj spełnia rolę mediatora zapalnego. Organizm człowieka nie powinien stale walczyć z nadmiarem histaminy w organizmie, ponieważ to może prowadzić, w przyszłości  do rozwoju poważniejszych chorób (najczęściej jest to astma, migrena, stany zapalne jelit, nawet nerwica).

Ale tak naprawdę to nie histamina jest groźna, a brak mechanizmów rozkładających ją (DAO, diaminooksydaza) . W przypadku słabej bariery jelitowej dochodzi do upośledzenia pracy enzymu DAO, a więc mamy zaburzony rozkład histaminy w jelicie. Organizm nie jest w stanie metabolizować jej nadmiernej ilości.

Często mówi się o nietolerancji histaminy jako ‘’pseudoalergii’’. Ponieważ nie mamy tutaj do czynienia z reakcją alergiczną (pomimo podobnych objawów), i nie są wytwarzane przeciwciała.

Histamina krążąca we krwi

Histamina krążąca we krwi jest niezwykle niebezpieczna, ponieważ może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Uwolniona histamina powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, obniża się ciśnienie krwi, co grozi omdleniem i zaburzeniami oddychania.

Jakie są typowe objawy wskazujące na nietolerancję histaminy?

  • bóle głowy (zwłaszcza po wypiciu czerwonego wina, spożyciu sera żółtego, oraz  czekolady)
  • wodnisty katar, kaszel
  • zaburzenia rytmu serca
  • biegunka czy luźne stolce
  • bardzo niskie ciśnienie krwi
  • obrzęk twarzy (głównie powiek)
  • wysypka po stresie, czy ataku lękowym
  • silne bóle na początku krwawienia miesiączkowego
  • przewlekłe zmęczenie

Niestety histamina jest odpowiedzialna również za dolegliwości astmy oskrzelowej.

Poziom histaminy zwiększa się w sytuacjach takich jak:

  • wysiłek fizyczny
  • wahania hormonalne
  • stres psychiczny (nagły)
  • choroby zapalne jelit
  • stres (np. wizyta u stomatologa)

Jak zdiagnozować nietolerancję histaminy?

  • zbadać aktywność DAO w surowicy krwi
  • można zmierzyć poziom witaminy B6

Jak powinna wyglądać dieta antyhistaminowa? Jakie produkty nam mogą zaszkodzić?

Stosowanie diety niskohistaminowej to podstawa, aby wyleczyć się z uporczywych dolegliwości. Histamina występuję praktycznie wszędzie. W dużych i małych ilościach, ale jest.  Ważne aby wiedzieć jakich produktów należy unikać, a jakie będą dla nas dobre. Dieta polega na eliminacji produktów bogatych w histaminę na minimum 3 tygodnie. To czas aby uspokoić organizm od produktów, które nas stale podrażniają.

Najwięcej przypadków zatruć pokarmowych u dzieci wywołanych zbyt dużą obecnością histaminy w żywności spowodowana  jest jedzeniem nieświeżych ryb (makrele, śledzie, tuńczyki, sardynki) owoców morza oraz serów dojrzewających.

Oto najważniejsze informacje, które należy zapamiętać:

  1. Produkty spożywcze mają większą ilość histaminy jeśli są nieodpowiednio przechowywane, długo dojrzewają (dlatego uważać należy na wszelkie kiszonki , ocet, wina, sery dojrzewające).
  2. Świeże produkty mają mało histaminy.
  3. Do popularnych uwalniaczy histaminy należą: owoce cytrusowe, truskawki, pomidory, kiwi, ananasy, orzechy, skorupiaki, produkty z puszek.
  4. Wybieraj ryby świeże. Zrezygnuj z owoców morza (krewetki, małże, raki), ryb  wędzonych.
  5. Wszystkie produkty zawierające czekoladę (torty, lody, ciastka, napoje czekoladowe) nie są zalecane.
  6. Wina czerwone zawierają dużo histaminy (należy ograniczyć).
  7. Ze względu na kwercetynę  należy spożywać czosnek, cebulę, warzywa liściaste, brokuły. Kwercetyna doskonale hamuje wydzielanie histaminy.
  8. Przyjmowanie witaminy B6 i C. Witamina C ułatwia usuwanie toksyn i ogranicza skutki działania histaminy w naszym organizmie.
  9. Spożywać imbir, kurkumę, które działają przeciwzapalnie i również przeciwhistaminowo.
  10. Możesz pić jogurty, maślanki, kefiry, ponieważ te zawierają mało histaminy .
  11. Na jakiś czas ogranicz zboża zawierające gluten . Wybieraj lepiej pieczywa robione na zakwasie, bez drożdży (drożdże mogą u wielu mocno podnieść histaminę)

Produkty niedozwolone:

  • Mąka pszenna
  • Ciasta drożdżowe (np. pizza)
  • Przeciery pomidorowe, ketchup
  • Konserwy/kostki rosołowe
  • Gotowe produkty/dania
  • Kakao
  • Dojrzałe sery
  • Cytrusy
  • Kiszonki , szpinak
  • Ryby o ciemnym mięsie, wędzone
  • Przetwory marynowane w occie
  • Soja i wyroby sojowe
  • Alkohol i kofeina
  • Mięso czerwone: wołowina i wieprzowina
  • Tłuszcze trans, ‘’śmieciowa’’ żywność
  • Suche kiełbasy z surowego mięsa
  • Orzechy
  • Sztuczne barwniki i konserwanty
  • Mocna herbata
  • Przyprawy: cynamon, anyż, ostra papryka, curry, gałka muszkatołowa, goździki.

 

Produkty dozwolone:

  • Ryż, ziemniaki, kukurydza
  • Chleb żytni na zakwasie
  • Świeże jaja
  • Kasza jaglana, komosa ryżowa, amarantus, płatki owsiane
  • Twaróg, maślanka, śmietana
  • Świeże ryby
  • Mięso: kurczak, indyk, kaczka, królik lub dziczyzna
  • Siemię lniane
  • Wszystkie warzywa i potrawy z ich udziałem, oprócz pomidorów, szpinaku, bakłażanu
  • Czarne jagody, borówki, wiśnie, porzeczki, brzoskwinie, melony, mango
  • Przetwory w słoikach
  • Kawa

Oczywiście podczas diety należy się uważnie obserwować: zdrowie, samopoczucie, stan skóry. To wszystko jest bardzo ważne podczas eliminacji. Może okazać się również tak, iż niektóre produkty z listy dozwolonych nie będą przez ciebie jednak tolerowane. Ale również produkty z listy niedozwolonej mogą być tolerowane. To wszystko zależy od tego jaka ilość histaminy spowoduje u nas objaw.

Nietolerancja histaminy nie musi towarzyszyć tobie każdego dnia. Odpowiednią dietą możesz uzyskać znaczą poprawę zdrowia, czy nawet całkowicie wyzbyć się przykrych ‘’histaminowych’’ dolegliwości. Ta dieta nie jest na zawsze. Musisz tylko dać trochę czasu swojemu organizmowi na wyciszenie, regenerację. Potem powoli wracasz do pewnych produktów i dalej się obserwujesz.

Dieta antyhistaminowa, czy niskohistaminowa może być aleternatywą dla leków histaminowych. Konwencjonalne leki antyhistaminowe mimo, że są skuteczne mają sporo wad i nie rozwiązują ostatecznie problemu, stosuje się je tylko do złagodzenia objawów, nie wyciszenia stanów zapalnych, choroba jednak istnieje i po cichu może się rozwijać. 

_______________________________________________________________________________________________________________

 

Jeśli chcesz wiedzieć więcej o histaminie, zapraszamy na naszą platformę wiedzy. Korzystaj także z praktycznych rozwiązań, czyli gotowych jadłospisów. Więcej informacji poniżej:

http://studiozycia.pl/p/platforma-wiedzy-na-temat-nietolerancji-histaminy.html

 

Odsyłam również do mojej  publikacji:

Dieta niskohistaminowa.

PRZEJMIJ KONTROLĘ NAD HISTAMINĄ

Więcej na stronie: http://studiozycia.pl/ebook/dieta-niskohistaminowa

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.