Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.
Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypiciu czerwonego wina, koktajlu z zielonego szpinaku pojawiły się któreś z objawów, m.in. : zaczerwienienie twarzy i jej okolic (szyi, dekoltu), pokrzywka, świąd skóry, bóle główy, żołądka, biegunki, silne zmęczenie, wodnisty katar, nieuzasadnione lęki, artymia, drgawki, astma. Przyczyna może tkwić w nadmiarze histaminy, często nietolerancji histaminy.
Histamina to jedna z odpowiedzi organizmu na to, że coś się dzieje. Kiedy należy zachować szczególną czujność i przystąpić do działania?
Histamina w odpowiednich ilościach jest niezbędna do życia. Wytwarzana jest przez komórki organizmu, albo przyjęta z pożywieniem. Bierze udział w regulowaniu różnych funkcji (regulacja rytmu snu i czuwania, temperatury ciała, ciśnienia tętniczego, w procesie gojenia się ran, uczenia się i pamięci, wpływa na perystaltykę jelit, odczuwanie bólu).
Ale to właśnie histamina odpowiedzialna jest za alergiczne reakcje naszego organizmu. I tutaj spełnia rolę mediatora zapalnego. Organizm człowieka nie powinien stale walczyć z nadmiarem histaminy w organizmie, ponieważ to może prowadzić, w przyszłości do rozwoju poważniejszych chorób (najczęściej jest to astma, migrena, stany zapalne jelit, nawet nerwica).
Ale tak naprawdę to nie histamina jest groźna, a brak mechanizmów rozkładających ją (DAO, diaminooksydaza) . W przypadku słabej bariery jelitowej dochodzi do upośledzenia pracy enzymu DAO, a więc mamy zaburzony rozkład histaminy w jelicie. Organizm nie jest w stanie metabolizować jej nadmiernej ilości.
Często mówi się o nietolerancji histaminy jako ‘’pseudoalergii’’. Ponieważ nie mamy tutaj do czynienia z reakcją alergiczną (pomimo podobnych objawów), i nie są wytwarzane przeciwciała.
Histamina krążąca we krwi
Histamina krążąca we krwi jest niezwykle niebezpieczna, ponieważ może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Uwolniona histamina powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, obniża się ciśnienie krwi, co grozi omdleniem i zaburzeniami oddychania.
Niestety histamina jest odpowiedzialna również za dolegliwości astmy oskrzelowej.
Stosowanie diety niskohistaminowej to podstawa, aby wyleczyć się z uporczywych dolegliwości. Histamina występuję praktycznie wszędzie. W dużych i małych ilościach, ale jest. Ważne aby wiedzieć jakich produktów należy unikać, a jakie będą dla nas dobre. Dieta polega na eliminacji produktów bogatych w histaminę na minimum 3 tygodnie. To czas aby uspokoić organizm od produktów, które nas stale podrażniają.
Najwięcej przypadków zatruć pokarmowych u dzieci wywołanych zbyt dużą obecnością histaminy w żywności spowodowana jest jedzeniem nieświeżych ryb (makrele, śledzie, tuńczyki, sardynki) owoców morza oraz serów dojrzewających.
Produkty niedozwolone:
Produkty dozwolone:
Oczywiście podczas diety należy się uważnie obserwować: zdrowie, samopoczucie, stan skóry. To wszystko jest bardzo ważne podczas eliminacji. Może okazać się również tak, iż niektóre produkty z listy dozwolonych nie będą przez ciebie jednak tolerowane. Ale również produkty z listy niedozwolonej mogą być tolerowane. To wszystko zależy od tego jaka ilość histaminy spowoduje u nas objaw.
Nietolerancja histaminy nie musi towarzyszyć tobie każdego dnia. Odpowiednią dietą możesz uzyskać znaczą poprawę zdrowia, czy nawet całkowicie wyzbyć się przykrych ‘’histaminowych’’ dolegliwości. Ta dieta nie jest na zawsze. Musisz tylko dać trochę czasu swojemu organizmowi na wyciszenie, regenerację. Potem powoli wracasz do pewnych produktów i dalej się obserwujesz.
Dieta antyhistaminowa, czy niskohistaminowa może być aleternatywą dla leków histaminowych. Konwencjonalne leki antyhistaminowe mimo, że są skuteczne mają sporo wad i nie rozwiązują ostatecznie problemu, stosuje się je tylko do złagodzenia objawów, nie wyciszenia stanów zapalnych, choroba jednak istnieje i po cichu może się rozwijać.
_______________________________________________________________________________________________________________
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o histaminie, zapraszamy na naszą platformę wiedzy. Korzystaj także z praktycznych rozwiązań, czyli gotowych jadłospisów. Więcej informacji poniżej:
http://studiozycia.pl/p/platforma-wiedzy-na-temat-nietolerancji-histaminy.html
Odsyłam również do mojej publikacji:
Więcej na stronie: http://studiozycia.pl/ebook/dieta-niskohistaminowa