location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Dieta osoby chorej na raka. ''Żywienie w onkologii uratowało już nie jedno życie.''

Dieta osoby chorej na raka. ''Żywienie w onkologii uratowało już nie jedno życie.''

''Pytam pacjentkę chorą na raka: "Co pani je?". Spirulinę w kapsułkach, algi, zielone warzywa, garstkę ryżu i wypija prawie butelkę oleju lnianego. Większej szkody nie można sobie zrobić. Z lek. Aleksandrą Kapałą*, onkologiem klinicznym o diecie chorych na raka rozmawia Margit Kossobudzka.

Chcę wam polecić bardzo dobry wywiad z lekarzem, onkologiem klinicznym Aleksandrą Kapała, która pracuje w Dziale Dietetyki Klinicznej Centrum Onkologii – Instytutu im. M. Skłodowskiej-Curie w Warszawie. Ta rozmowa może wiele wyjaśnić, zwłaszcza jeśli jesteście pacjentami onkologicznymi, albo opiekujecie się takimi osobami.

Artykuł dostępny na stronie poniżej:

http://wyborcza.pl

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.