Dieta płynna ma zastosowanie najczęściej po zabiegach operacyjnych, w chorobach jamy ustnej i przełyku, przy problemach z gryzieniem i połykaniem, w chorobach przebiegających z gorączką.
Przykładowy jadłospis w diecie płynnej z produktów naturalnych:
1. posiłek: szklanka kaszy kukurydzianej na mleku 2%, z 1 łyżeczką masła i 2 łyżeczkami mleka w proszku oraz 1 łyżeczką cukru, szklanka słabej herbaty.
2. posiłek: szklanka pitnego kisielu z 5 rozmoczonymi biszkoptami, szklanka soku owocowego.
3. posiłek: krupnik z kaszy jęczmiennej zmiksowany z plastrem cielęciny, z dodatkiem oleju słonecznikowego, szklanka soku warzywnego łagodnego.
4. posiłek: płynny budyń zmiksowany z mlekiem w proszku z 1 łyżką syropu malinowego.
5. posiłek: ryba (mintaj) gotowana w warzywach, zmiksowana z warzywami i dodatkiem masła.
Źródło: Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu, Anna Rogulska, Wydawnicwo Lekarskie PZWL