email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Dieta przeciwzapalna – 2 tygodnie w praktyce

Dieta przeciwzapalna – 2 tygodnie w praktyce

Dlaczego należy jeść przeciwzapalnie?

Przewlekłe, ukryte stany zapalne niszczą Twój organizm i wywołują rozmaite choroby. Nieodpowiednia dieta tylko pogarsza ten stan, karmiąc w ten sposób dalszy proces zapalny. Poprzez pewne zmiany w żywieniu możemy dostarczyć witamin, minerałów, błonnika, składników fitoodżywczych oraz kwasów tłuszczowych w odpowiedniej ilości.

Obniża we krwi poziom markerów odpowiedzialnych za stany zapalne.

Wyzwala własne siły obronne organizmu.

Prowadzi do normalizacji prawidłowej masy ciała.  Następuje stopniowa redukcja nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej (a ta wykazuje aktywność hormonalną, zwiększając tym samym stężenie cytokin prozapalnych).

Podnosi poziom energii.

Pomaga pozbyć się z organizmu toksyn.

Przyspiesza przemianę materii.

Polecana  również osobom z chorobami serca i układu krążenia, nadciśnieniem oraz przewlekłą zgagą.

Poprawia twój mikrobiom jelitowy

Nie liczysz kalorii.

Jakie są pierwsze widoczne efekty takiego żywienia?

  • Poprawia się stan skóry
  • Uczucie lekkości (nie ma obciążenia przewodu pokarmowego)
  • Powraca równowaga kwasowo-zasadowa
  • Poprawa nastroju i samopoczucia
  • Znikają zaparcia, polepsza się perystaltyka jelit
  • Lepsza koncentracja

 

Wyłączenie odpowiedzialności:
Przedstawiona dieta nie jest dietą indywidualną. Czytelnicy cierpiący na jakąkolwiek chorobę albo zażywający leki powinni skonsultować się z lekarzem, zanim zaczną stosować opisaną dietę. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za szkodliwe skutki wynikające z zastosowania diety. Jadłospisy dotyczą osób dorosłych, a nie dzieci!

Pobierz jadłospisy

  1. Dieta przeciwzapalna - Tydzień 1
  2. Dieta przeciwzapalna - Tydzien 2

 

Redukcja Masy Ciała na Zdrowej Diecie Przeciwzapalnej / Eliminacja stanu zapalnego wywołanego przez chorobę - Jadłospisy na cały miesiąc + Zalecenia żywieniowe. Najpopularniejszy program żywienia w naszej poradni:

Więcej na stronie: Redukcja Masy Ciała na Zdrowej Diecie Przeciwzapalnej

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.