location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Dieta przeciwzapalna; czyli jak unikać przewlekłych zapaleń i chorób z autoagresji;

Dieta przeciwzapalna; czyli jak unikać przewlekłych zapaleń i chorób z autoagresji;

Stany zapalne są oznaką naturalnej reakcji organizmu na czynniki zagrożenia. Są ważne ponieważ chronią Twój organizm przed śmiercią. Jednak już przewlekłe stany zapalne mogą być niezwykle niebezpieczne.
Dobrze, to od początku. Co powoduje stany zapalne? Na pewno nieodpowiedni styl życia, nasza dieta, przewlekły stres, brak aktywności fizycznej, palenie, częste infekcje. Dobrze działający układ obronny organizmu reaguje na obcych agresorów i walczy z nimi. I to jest naturalna, właściwa reakcja obronna organizmu na infekcje czy urazy. Ale, ale ….  Sytuacja trochę komplikuje się , gdy nasz system obronny co chwilę się uaktywnia, pracuje na ‘stałych obrotach’. Organizm zaczyna atakować własne tkanki, gdyż uznaje je również za agresorów (które w istocie nie są obce) i niszczy je. Rozpoczyna się autodestrukcja własnego organizmu.  Reasumując, układ odpornościowy tak obciążony zapaleniami wytwarza przeciwciała skierowane przeciwko własnym tkankom. Czasem zajmują cały organizm, czasem tylko jeden organ.
 

Długotrwałe, liczne stany zapalne mogą przyczynić się do wielu chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, demencji, SM, chorób układu krążenia, stawów czy autoimmunologicznych, ale i również nowotworów. Przewlekłe stany zapalne mogą być stanem przedrakowym. Również nieleczone nietolerancje pokarmowe prowadzą do przewlekłego stanu zapalnego w organizmie i mogą prowadzić do rozwoju chorób autoimmunologicznych. Co też coraz częściej zaczyna się zauważać, przy długotrwałych alergiach, nietolerancjach  rozwijają się inne choroby.  

Ponieważ człowiek w dzisiejszych czasach cierpi na częste infekcje, stany zapalne, stąd też tyle różnych chorób z autoagresji. Okrutne jest to, że przewlekłe stany zapalne mogą przez dłuższy czas przebiegać bezobjawowo powodując szereg różnych chorób.

ZWALCZAJ WSZYSTKIE OGNISKA ZAPALNE. Czyli jak? Zaczynamy od jelit.


Żywność może być naprawdę skuteczna, aby uniknąć lub pozbyć się stanu zapalnego w naszym organizmie. W ogólne właściwy styl życia może ochronić nas przed licznymi chorobami.

W licznych badaniach stwierdzono, że spożycie czerwonego mięsa, słodyczy, produktów z przetwarzanego zboża, toksemia organizmu podnosi we krwi poziom markerów odpowiedzialnych za stany zapalne. Natomiast większe spożycie warzyw, owoców, ryb, produktów pełnoziarnistych, pokarmów bogatych w sterole roślinne obniżają te markery.

A bardziej szczegółowo? Co ograniczmy? Co wzbogacamy?

  • Na pierwszym miejscu cukier. Na cukier możemy pozwolić sobie tylko raz w tygodniu, ale również nie przesadzając, aby nie obciążać jelit. Ponadto, gwałtowne skoki cukru działają bardzo zapalnie.
  • Jedz warzywa i owoce (we wszystkich kolorach tęczy J )
  • Pamiętaj o warzywach kapustnych takich jak: brokuły, kapusta czerwona, pekińska, brukselka, jarmuż. So one bogate w karotenoidy, które wykazują dobroczynne oddziaływanie na cały organizm człowieka.
  •  Z mięs należy ograniczyć wieprzowinę, wołowinę. Natomiast polecany jest indyk, drób, cielęcina. Przy wyborze drobiu, szukaj zwierząt karmionych trawą.
  • Unikaj tłuszczów nasyconych (przetworzone mięso: kiełbasy, parówki; masło, tłusta śmietana, ciastka)
  • Korzystne jest jedzenie produktów białkowych z warzywami, a węglowodanowych z owocami, np. Pierś z kuczaka z brokułami, Ryż (najlepiej brązowy) z jabłkami i bananami.
  • Makaron gotuj al dente. Ale jedz z umiarem.
  • Unikaj produktów zawierających syrop glukozowy i przemysłową fruktozę.
  • Z olei zawierających zdrowe tłuszcze  warto używać:  oliwa z oliwek, olej lniany tłoczony na zimno, olej rzepakowy tłoczony na zimno, olej z wiesiołka.
  • Unikaj oleju słonecznikowego, kukurydzianego oraz mieszanek olejów roślinnych (zawierają one dużo kwasów omega-6). Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 nie powinien wynosić więcej niż 3:1; stosunek wyższy sprawia, że w organizmie powstają prostaglandyny, które wykazują działanie prozapalne.
  • Jedz gorzką czekoladę (o minimalnej zawartości kakao 70%).
  • W ciągu dnia pij dużo czystej wody (6-8 szklanek), herbat ziołowych, koktajli owocowo-warzywnych (2-3 szklanki dziennie);
  • Dwa razy w tygodniu zjedz rybę (najlepiej dziki łosoś, śledź, sardynki).
  • Ograniczaj spożywanie żywności przetworzonej i fast foodów.
  • Używaj przypraw, takich jak imbir, oregano, pieprz, cynamon czy kurkuma, które mają silne właściwości przeciwzapalne.
  • Unikaj puszek, ponieważ znajdują się w nich związki chemiczne, które działają prozapalnie.
  • Spożywaj  ryż brązowy, kaszę gryczaną, jaglaną, ryż dziki, Quinna, amarantus. Redukują one skoki poziomu cukru, gdyż są dłużej trawione.
  • Pamiętaj o roślinach strączkowych: fasola, cieciorka, soczewica. Mocz przed gotowaniem.
  • Możliwie często jedz cebulę i czosnek na surowo. Posiadają silne substancje przeciwnowotworowe oraz wzmacniają nasz system obronny.
  • Bądź aktywny fizycznie. W czasie umiarkowanych ćwiczeń poziom hormonów stresu (kortyzol, adrenalina) zmniejszają się, co wzmacnia układ immunologiczny.
  • Pamiętaj, że nasz organizm regeneruje się również poprzez sen; zatem wysypiaj się!

 

Odpowiednia dieta pozwala uniknąć, a nawet zahamować wiele chorób, które często rozwijają się przez wiele lat w organizmie. Dieta przeciwzapalna to sposób odżywiania, który może pomóc w walce z licznymi chorobami.  

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.