Chleb na zakwasie, czyli na bazie dzikich drożdży, powinien być codziennym składnikiem naszej diety. Jest źródłem błonnika, białka, skrobi, witamin z grupy B oraz mikroelementów. A zakwas to miejsce małych żyjątek, i jeśli my zadbamy o ich rozwój, one będą robiły wielkie rzeczy w naszym organizmie.
Przeczytaj o tym dlaczego chleb na zakwasie jest najzdrowszy.
- Bakterie fermentacyjne żywią się węglowodanami zawartymi w zbożu. Przekształcają te cukry w dwutlenek węgla (co naturalnie spulchnia pieczywo) i w cenny kwas mlekowy. Dzięki temu procesowi spada indeks glikemiczny, a więc chleb jest nietuczący i nie podwyższa poziomu cukru w organizmie.
- Dobre bakterie kwasu mlekowego eliminują szkodliwe substancje ze zbóż np. naturalnie występujące toksyny pleśniowe oraz związki rakotwórcze; jednym słowem oczyszczają chleb z wszystkiego co może przyczynić się do alergii/nietolerancji/chorób autoimmunologicznych. Również hamują rozwój chorobotwórczych bakterii gnilnych, gronkowców, a nawet Salmonelli. Jednym słowem bakterie kwasu mlekowego dbają o naszą odporność.
- Gluten jest rozpuszczalny w środowisku kwaśnym. Jest więc przyswajalny i nie jest toksyczny dla jelit.
- Zakwaszanie zwiększa przyswajalność mikroelementów. W pieczywie niezakwaszanym większość tych ‘’dobroci’’ dla organizmu jest nieprzyswajalna z uwagi na wiązania z kwasem fitynowym.
- Podczas fermentacji wytwarzane są także aminokwasy egzogenne (lizyna, tryptofan i metionina). Są to podstawowe niezbędne elementy budulcowe białek, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć.
- Mąka razowa zawiera błonnik, i dzięki temu nie podnosi się poziom cukru we krwi. Ponadto, błonnik poprawia perystaltykę jelit i odbudowuje prawidłową florę bakteryjną.
- Pieczywo z mąk jasnych (dodatkowo barwione karmelem lub smażonym cukrem) podnosi poziom cukru i ułatwia rozwój grzybic oraz chorób cywilizacyjnych.
Mąka razowa – kiedy najzdrowsza?
Mąka razowa jest najbardziej wartościowa ze wszystkich mąk. Jednak w swoim składzie posiada dużą zawartość kwasu fitynowego, przez co składniki odżywcze są mało przyswajalne.
Ale i znowu ... naturalny zakwas zmienia wszystko, ponieważ pod wpływem fermentacji znacznie zwiększa się wchłanialność składników odżywczych z pieczywa. A nasz organizm najbardziej wtedy na tym zyskuje!
Jak zrobić chleb razowy na zakwasie? Zapraszam poniżej :)
http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/chleb-na-zakwasie/#comment-1724