Bez drugiego śniadania często jesteśmy ospali, rozdrażnieni, bardziej podatni na stres, nie potrafimy się skoncentrować na pracy. Zapobiec może temu drugie śniadanie. Ma ono na celu utrzymanie stałego stężenia glukozy we krwi i pozostawienie nas w dobrym nastroju i z energią na dłużej. Drugie śniadanie dobrze jest zaplanować, przygotować wcześniej. Jeśli tego nie robimy zazwyczaj wybieramy nieodżywcze , bogate w cukry oraz tłuszcze przekąski (np. wafelki, drożdżówki, czekoladki, słone orzeszki). Jest to prosty przepis na nieustabilizowanę gospodarkę węglowodanową, nadwagę / otyłość oraz choroby z nimi związane.
Najlepsza pora na drugie śniadanie przychodzi 2–3 godziny po pierwszym. Nie czekaj też z drugim śniadaniem do momentu, kiedy czujesz się już osłabiony i odczuwasz rozdrażnienie, niepokój oraz spadek energii. Aby temu zapobiec należy spożyć posiłek jeszcze kiedy czujemy się dobrze. Wtedy nie dopuścimy do spadku glukozy i efektów ubocznych z tym związanych.
Dzisiaj na drugie śniadania deser owocowy z jogurtem oraz kakao i dodatkiem bakalii. Prosty i szybki w wykonaniu.
Składniki:
Owoce pokroić, słonecznik, kakao wsypać, zalać jogurtem, wymieszać i gotowe.