email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

DyniaLove czyli nasze ulubione potrawy z dynią w roli głównej. Testujcie:)

DyniaLove czyli nasze ulubione potrawy z dynią w roli głównej. Testujcie:)

Mamy już jesień, dlatego tym bardziej będę zachęcała Was do korzystania z jej darów w swojej kuchni. A dynia to niewątpliwie królowa jesieni.

Dynia jest źródłem wielu cennych związków chemicznych, w tym: witamin, składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz karotenoidów. Przypuszcza się, że związki obecne w dyni zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę oraz mogą poprawiać funkcję wątroby i nasilać wykorzystanie glukozy. /Jin H., Zhang Y-J., Jiang J-X., Zhu L-Y., Chen P., Li J., Yao H-Y.: Studies on the extraction of pumpkin components and their biological effects on blood glucose of diabetic mice. J Food Drug Anal., 2013; 21: 184 -189/

Dynia od lat odnajduje także swoje zastosowanie w diecie łatwostrawnej, np. podczas biegunki.

Wybierajcie dynie te najbardziej dojrzałe i pomarańczowe – zawierają one najwięcej witaminy B1, B3 i karotenu (co w przypadku stanów zapalnych jelit i żołądka jest bardzo ważne). Oto 3 przepisy do których często wracamy :)

 

Omlet z puree z dyni.

To musicie spróbować koniecznie! Omlet jest przepyszny, puszysty , delikatny, najlepszy jaki próbowaliśmy, już sam kolor zachęca do natychmiastowej konsumpcji :)

Puree z dyni najlepiej przygotować na parę dni i trzymać w lodówce.

Puree z dyni: Dynie obieramy ze skórki, kroimy w kawałeczki i wrzucamy do garnka, zalewamy trochę wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, chłodzimy i za pomocą blendera miksujemy na gładkie puree.

Składniki na omlet:

  • 3 jajka
  • 1 - 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru pudru lub waniliowego (można pominąć)
  • owoce różne: 1 mały banan, 1 garść malin lub jagód

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, a żółtka zmiksować z cukrem waniliowym.  Do żółtek dodać puree z dyni i chwilę jeszcze miksować.

Następnie dodać mąkę oraz ubite białka i delikatnie łyżką wymieszać całość.

Na patelni rozgrzać olej. Wlać masę, przykryć pokrywką i smażyć po 3 minuty z każdej strony. Można też zapiec w piekarniku, najlepiej w termoobiegu jakieś 5 minut, z piekarnika wychodzi najpyszniejszy.

Polecam taki omlet z jogurtem i ulubionymi owocami.

Ciasto z dynią i jabłkami.

Składniki można podwoić, tutaj wychodzi na małą blaszkę. Ciasto jest bardzo delikatne i niezwykle szybko znika :)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu (można pominąć)
  • pół szklanki puree z dyni 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jabłka

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
 

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy puree z dyni i olej. Łączmy mokre składniki z suchymi i dokładnie miksujemy do połączenia razem już z jabłkami.
Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut do w temp. 180 stopniach.

 

 

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym.

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru (opcjonalnie)
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego lub samej wody
  • ½ szklanki mleka kokosowego

Obraną dynię i marchew  pokroić w kostkę.

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz starty czosnek. Dodać dynię i marchew i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę i starty imbir.

Wlać bulion lub wodę, tak aby przykryć warzywa i gotować do miękkości warzyw.

Zmiksować w blenderze z mleczkiem kokosowym. Doprawić jeszcze do smaku.

Do zupy polecam również grzanki, płatki ryżowy lub jaglane.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.