Preparaty odżywcze specjalnego przeznaczenia (ONS) wcale nie muszą być nudne i monotonne. Często takie preparaty nie smakują pacjentom, zwłaszcza jeśli istnieją zaburzenia żucia, połykania. Warto więc wykorzystać ONS w różnych posiłkach (np.: zupy, pasty, lody, desery), aby smakowały pacjentom, wyglądały atrakcyjnie i oczywiście co najważniejsze odżywiały oraz szybko regenerowały organizm.
Dzisiaj przepis z wykorzystaniem preparatu Nutricia Diasip. Skład preparatu dostosowany jest do potrzeb osób w niedożywieniu, po udarze, w zaburzeniach żucia i połykania, z cukrzycą oraz hiperglikemią.
Galaretka – szybki i prosty deser z wykorzystaniem produktu specjalnego przeznaczenia.
Z wybranego preparatu ONS odlej około 60 ml i wymieszaj go z żelatyną. Resztę preparatu zagotuj w garnuszku. Zdejmij z ognia i wymieszaj dokładnie z wcześniej przygotowanym płynem. Przelej do dowolnych foremek i odstaw do lodówki, aż galaretka stężeje.