email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Gojnik – naturalny sposób na Alzheimera, nadciśnienie, odporność. Napar prosto z gór.

Gojnik – naturalny sposób na Alzheimera, nadciśnienie, odporność. Napar prosto z gór.

Niedawno dzięki koleżance dietetyczce poznałam Gojnik i całe szczęście bo to cudowna roślina rosnąca w wysokich partiach gór, wolna od zanieczyszczeń, bogactwo żelaza, kobaltu, cynku, potasu, magnezu, sodu i olejków eterycznych. Herbatka z gojnika to jedna z najbardziej cenionych naparów ziołowych na świecie.

Właściwości tego niepozornego ziółka  są tak ogromne, że staje się coraz popularniejszym ‘’przedmiotem’’ badań chemicznych i klinicznych, a nowe właściwości lecznicze są wciąż odkrywane i popularyzowane.  

Inne nazwy tej roślinki, z którymi możecie się gdzieś spotkać to: Szałwia Libańska, Herbata Górska, Herbata Olimpijska.

W starożytności, napar z gojnika podawano żołnierzom w celu regeneracji sił oraz szybszego gojenia się ran i powrotu do zdrowia.

Journal of Physiology and Pharmacology poinformował na podstawie badań, że gojnik obniża ciśnienie krwi, natomiast w czasopiśmie Planta Medica w 2012 roku przedstawiono jego korzystny wpływ na problemy żołądkowe.

Oto co znalazłam:

ze strony https://domherbat.wordpress.com/2014/11/11/gojnik-gorskie-ziolo-z-przytupem-i-sposob-na-alzheimera/

Według najnowszych badań niemieckiego biologa molekularnego oraz lekarza z kliniki Neurologicznej Uniwersytetu w Magdeburgu prof. Jensa Pahnke podnosi on wydajność mentalną mózgu oraz hamuje stany zapalne, ma też istotny wpływ na usuwanie złogów białkowych w mózgu, które są głównym sprawcą demencji starczej oraz choroby Alzheimera.

Miałem pacjenta, który miał problem pamięci i orientacji, i osiągnął punkt, w którym nie mógł iść do toalety na własną rękę. Podawałem mu Gojnik przez dwa miesiące, a teraz jego stan poprawił się tak znacznie, że przygotowuje się on do wyjazdu na wakacje z przyjacielem w Alpach.”

 

Co  jeszcze o nim wiemy?

- Ma silne właściwości przeciwzapalne

- Wzmacnia układ odpornościowy

- Wspomaga walkę z nowotworami

- Łagodzi dolegliwości reumatyczne

- Oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn

- Łagodzi objawy alergii

- Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybiczne

- Ułatwia walkę z przeziębieniami, grypą czy chorobami górnych dróg oddechowych

- Naturalnie reguluje ciśnienie krwi

- Pomaga przy chorobach płuc, nerek, wątroby

- Ma działanie przeciwwrzodowe

- Działa kojąco na układ nerwowy, łagodzi stany lękowe

- Jest pomocny przy prostacie

- Działa moczopędnie

- Podnosi wydajność mentalną mózgu

- Poprawia wytrzymałość  tkanki kostnej i zapobiega osteoporozie

- Coś dla par :)  W Bułgarii jest cenionym afrodyzjakiem – dlatego nazywana jest „bułgarską viagrą”.

Mam wrażenie, że ta roślinka to panaceum na wszystkie choroby. Warto ją pić chociażby profilaktycznie. Najbardziej polecam osobom zmagającym się z nadciśnieniem.  

Jak parzymy?

Ja wrzucam do szklanki 1-2 kwiaty z łodygami i zalewam wrzątkiem. Pozostawiam pod przykryciem tak ok. 3-5 minuty. Do naparu można dodać miętę, imbir, cytrynę, miód.

Warto zaparzać trochę dłużej niż 3 minuty. Wtedy olejki eteryczne lepiej nasycą napar.

Kupując gojnik zwracaj uwagę na to, aby to było całe zioło. Czyli łodyżka z kwiatem. Najsilniejsze działanie mają właśnie kwiaty gojnika, ponieważ zawierają one najwięcej olejków eterycznych.

Znalazłam też informację, iż napar z gojnika można podawać nawet najmłodszym dzieciom.

Ja jestem oczarowana smakiem i aromatem naparu. Smakuje mi bardziej niż zwykła herbata zielona. Spróbujcie :).

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.