email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Imbir jako środek przeciwmigrenowy oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Przegląd badań.

Imbir jako środek przeciwmigrenowy oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Przegląd badań.

Od wieków używany był w tradycyjnej medycynie indyjskiej do leczenia migren, schorzeń reumatycznych i mięśniowych, czy jako środek przeciwwymiotny. Dzisiaj wiemy o nim znacznie więcej. Blisko spokrewniony z kurkumą i kardamonem, imbir jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych i leczniczych.  Korzeń imbiru jest bardzo cennym surowcem ze względu na liczne substancje bioaktywne. Zawiera szereg olejków lotnych, a także ważne makroelementy takie jak fosfor, magnez, potas.

Wiele doniesień naukowych sugeruje, iż ta roślina ma działanie:

  • Przeciwcukrzycowe
  • Hipolipemizujące (poprawiające profil lipidowy we krwi)
  • Przeciwdrobnoustrojowe (działanie antybakteryjne i antygrzybiczne)
  • Antyagregacyjne (zmniejsza zlepianie płytek krwi)
  • Przeciwutleniające
  • Przeciwalergiczne
  • Przeciwnowotworowe
  • Działanie napotne, wykrztuśne.

Jak działa imbir?

Mówi się, że ma silne działanie przeciwzapalne. Co to oznacza? Mechanizm działania składników imbiru był studiowany przez wielu naukowców. Imbir jest skuteczny wobec cytokin syntetyzowanych i wydzielanych w miejscu zapalenia. Składniki zawarte w imbirze mają zdolność do hamowania  wytwarzania prostaglandyn i leukotrienów, kaskady kwasu arachidonowego, zmniejszając ilość produktów jego utlenienia. Hamuje również kluczowe enzymy, uczestniczące  w tworzeniu się mediatorów stanu zapalnego.

Migrena.

Migrena należy do jednej z najczęstszych dolegliwości neurologicznych. Częściej dotyka kobiet. W medycynie znany jest przypadek 42-letniej kobiety, u której migrenowe bóle głowy oraz częstotliwość ataków migreny ustępowały dzięki spożywaniu od 1,5 do 2 g dziennie sproszkowanego imbiru. Dało to mocny bodziec do przeprowadzenia szczegółowych badań. Jedno z najpopularniejszych badań dokonało porównania działania sumatryptanu i imbiru podczas ataków migrenowych. W grupie badanej było stu uczestników. Połowa otrzymywała imbir w proszku, a pozostałym podawano sumatryptan w celu uśmierzenia ostrego bólu migrenowego. Dwie godziny po przyjęciu imbiru lub sumatryptanu nasilenie bólu głowy zmniejszało się znacząco.

Badania z hodowlą THP-1 monocytów wykazały również, że ekstrakt imbirowy może hamować β-amyloid, odkładające  się w mózgu białko, które znacznie przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera.

Reumatyzm.

Imbir ma również działanie przeciwreumatyczne. Znany badacz różnych przypraw, dr Krishna C. Srivastava z duńskiego uniwersytetu testował w grupie swoich pacjentów z reumatyzmem małe dawki imbiru. Dawka jaką zalecał wynosiła 5 g imbiru świeżego lub 1/3 łyżeczki imbiru suszonego, trzy razy dziennie. Większość pacjentów miała wyraźne zmniejszenie objawów, sztywności stawów oraz polepszoną ich ruchomość. Imbir hamuje wytwarzanie cytokin prozapalnych, co ułatwia regenerację chrząstki stawowej w tego rodzaju chorobach. Zostało przeprowadzone również doświadczenie z udziałem 28 pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Dawki dzienne podawane w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów to 500–1000 mg sproszkowanego kłącza imbiru. Pacjenci stwierdzili znaczne złagodzenie objawów.

Kolejne badanie kliniczne (randomizowane, z podwójnie ślepą próbą) objęło 60 pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Pacjentów podzielono na dwie równe grupy. Jedna otrzymywała przez 90 dni po 7 g sproszkowanego korzenia dwa razy dziennie, a druga (kontrolna), również dwa razy dziennie po 7 g placebo. Przeprowadzone badanie wykazały, że sproszkowany korzeń imbiru obniżył u pacjentów średnio o ok. 93% sztywność stawów, podwyższył o ok. 83% wzrost siły uścisku ręki, obniżył o ok. 24% liczbę leukocytów oraz spowodował wzrost o ok. 24% poziomu żelaza w surowicy krwi.

Wyciąg z kłącza imbiru stanowi więc nadzieję na polepszenie stanu zdrowia pacjentów cierpiących na choroby reumatyczne oraz neurologiczne.

Imbir, a lek przeciwbólowy.

Okazuje się, że przyprawa w zestawieniu 1/8 łyżeczka sproszkowanego imbiru jest równie skuteczna jak 400 mg ibuprofenu. Inne badania pokazują, iż imbir, może być użyty również jako środek uśmierzający bóle miesiączkowe.

Przeciwwskazania spożywania imbiru.

Imbir jak każda substancja spożywana w nadmiernych ilościach może zagrażać naszemu zdrowiu. Imbir może oddziaływać z lekami przeciwzakrzepowymi oraz z lekami stosowanymi w przypadku cukrzycy. Niektóre składniki imbiru mogą nasilać działanie tych leków. Osoby zmagające się z wrzodami żołądka lub dwunastnicy również powinny uważać.

Imbir lekarski jest przyprawą, którą warto włączyć do codziennej diety. Mój ulubiony przepis z zastosowaniem imbiru to  …. rozgrzewająca kawa z imbirem.

Składniki:

Filiżanka kawy, 1 łyżeczka miodu, 2 szczypty mielonego imbiru, 3 łyżka mleka.

Miód utrzeć z imbirem i zalać kawą oraz ciepłym mlekiem.

 

Bibliografia:

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.