Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Insulinooporność, dna moczanowa, podwyższony cholesterol. Tym razem rozmowa z Panią Aleksandrą P. z Orzesza.

Insulinooporność, dna moczanowa, podwyższony cholesterol. Tym razem rozmowa z Panią Aleksandrą P.  z Orzesza.

 

 

Anna Piekarczyk (dietetyk):  Z jakimi dolegliwościami zmagała się Pani przed wizytą w moim gabinecie?

Aleksandra P.: Od lat leczyłam stale podwyższony cholesterol. Nikt wcześniej nawet nie wspomniał o diecie. Na wizycie u Pani miałam go już około 298 mg/dl. Coraz częściej miewałam napady dny moczanowej, co była prawdziwym utrapieniem. Z roku na rok większa waga. Miałam już tego dość. Po lekach musiałam leczyć żołądek, to było dla mnie ogromnie dużym obciążeniem. Postanowiłam zabrać się za siebie zwłaszcza, że mam dopiero 43 lata i dzieci dla których chcę być sprawna. Generalnie, metabolicznie u mnie była jedna wielka klapa, a mogło być już tylko gorzej. Do tego dzięki Pani dowiedziałam się o insulinooporności, która była główną przyczyną tego, iż nie potrafiłam schudnąć.

 

Anna Piekarczyk (dietetyk):  I już na pierwszej wizycie ustaliłyśmy plan postępowania. Czy może Pani o tym opowiedzieć?

Aleksandra P.: Oczywiście, z przyjemnością. Dowiedziałam się naprawdę wiele. Jak jeść, jakie produkty, jak je dobierać, jak przygotowywać, jak stabilizować cukry, jakie zioła, itd. Na pewno więcej jem warzyw, mięso 1-2 razy w tyg, więcej owoców niskofruktozowych. Musiałam pozamieniać coś na coś i to było fajne. Niby takie proste, a już po 2 tygodniach cholesterol poszedł w dół. Po 3 miesiącach wskaźnik HOMA IR również ładnie się obniżył a cholesterol spadł do 190 mg/dl. Spadły też parametry wątrobowe AST i ALT. I pomyśleć, że przez te wszystkie lata nawet nie pomyślałam o tym, aby udać się do specjalisty - dietetyka. Teraz wiem jak ogromnie ważnie jest odżywianie. Tego też uczę moje dzieci, moich rodziców oraz teściów, ale tutaj jest ciężej :)

 

Anna Piekarczyk (dietetyk):  Jest już Pani 6 miesięcy po dietoterapii. Proszę powiedzieć, jak Pani idzie? Co się zmieniło? Jak się Pani czuje teraz?

Aleksandra P.: Po pierwsze od momentu rozpoczęcia diety ani razu nie miałam ataku dny moczanowej. Moje dłonie stały się naprawdę ładniejsze, gładsze, paznokcie również. Jak już pisałam cholesterol spadł, lekarz uznał, że nie ma powodów, aby rozpoczynać leczenie farmakologiczne skoro zareagowałam na dietę. Nie mam również wahań nastrojów, i myślę, że to przez cukier, który mi się pięknie ustabilizował. Z wagi 98kg przy wzroście 169 cm zeszłam do 74kg. Czuję się znacznie spokojniejsza, lepiej oddycham, mam więcej siły. Po prostu jestem szczęśliwsza. Nadal stosuję Pani zalecenia, ale ja uważam, że one są dla mnie przyjemnością, ponieważ poznałam nowe smaki, nowe przyprawy, nowe produkty. To wszystko jest pyszne, kolorowe, a do tego szybkie i zdrowe. Co więcej, od ponad 10 lat w ciągu dnia musiałam się zdrzemnąć, bo sił brakowało na resztę dnia. A tutaj po 3 tygodniach diety poczułam więcej energii, więcej chęci do działania, w ogóle teraz nie śpię, to naprawdę dziwne i wręcz niesamowite jak organizm przy prawidłowej diecie potrafi w końcu zacząć żyć.

 

Anna Piekarczyk (dietetyk):  Co chciałaby Pani powiedzieć osobom zmagającym się z podobnymi zaburzeniami?

Aleksandra P.: To, że zanim zaczną jakiekolwiek leczenie farmakologiczne najpierw zacząć od diety. Ja miałam to szczęście, że mój lekarz powiedział tak: niech Pani wybiera przepisuję leki, albo idzie Pani do dietetyka. I wybrałam dietetyka. Dzięki Pani otrzymałam znacznie więcej niż tylko niższy cholesterol i to jeszcze bez leków, bo dodatkowo dużo schudłam i to niemal bezboleśnie :), czuję się pewniejsza siebie, jestem zdrowsza i na pewno dieta, którą zresztą pokochałam dodała mi znacznie więcej lat życia. Dziękuję, Pani Aniu.

 

Niniejszy wywiad  nie podejmuje prób leczenia, stanowi jedynie źródło informacji. Zawarte tu porady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia. Po dietę indywidualną prosimy skontaktować się bezpośrednio z naszą poradnią kontakt@studiozycia.pl

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.