email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Jabłka w diecie poprawiają funkcje płuc oraz zmniejszają ryzyko rozwoju astmy u dorosłych i u dzieci (zalecane szczególnie u kobiet podczas ciąży).

Jabłka w diecie poprawiają funkcje płuc oraz zmniejszają ryzyko rozwoju astmy u dorosłych i u dzieci (zalecane szczególnie u kobiet podczas ciąży).

Naukowcy potwierdzili, że spośród owoców jedynie jabłka i gruszki wpływają na zapobieganie lub zmniejszenie nasilenia astmy. Substancjami odpowiedzialnymi za ten efekt są prawdopodobnie kwercetyna, hesperetyna i naringenina. Kwercetyna to flawonoid, który zwiększa poziom glutationu i funkcję antyoksydacyjną enzymów, ma zdolności do obniżania poziomu cytokin zapalnych. W badaniu opublikowanym w 2007 roku naukowcy zastanawiali się, czy kobieta już w czasie ciąży może chronić swoje dziecko przed rozwojem astmy. Badanie zostało przeprowadzone na ponad 1200 5-letnich dzieci. Wyniki tego badania wykazały, że dzieci matek jedzących w czasie ciąży jabłka rzadziej chorowały na astmę. Wyniki wykazały, że jabłka spożywane przez kobietę w ciąży również zmniejszają ryzyko rozwoju astmy w przyszłości u dziecka. Podobnej zależności nie wykazały inne owoce oraz grupy pokarmów.

A ponadto … liczne badania naukowe potwierdzają, że zawarta w jabłkach kwercetyna oraz inne zawarte w nich związki:

  • mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju choroby Parkinsona, choroby Alzheimera,
  • zapobiegają powstawaniu nadciśnienia tętniczego,
  • oddalają ryzyko zachorowania na cukrzycę, łagodzi objawy zespołu jelita nadwrażliwego,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego,
  • wzmacniają kości, zapobiega osteoporozie, hamuje rozwój próchnicy,
  • przeciwdziałają zwyrodnieniu plamki żółtej,
  • wzmacniają naturalną odporność.

Polska jest jednym ze światowych liderów w produkcji i eksporcie jabłek. Jednak paradoks jest taki, że sami Polacy jedzą tych owoców stosunkowo mało, a dodatkowo spada ich spożycie. Stary wierszyk mówi: „Kto przed snem jabłko spożywa ze smakiem, swego doktora uczyni biedakiem” - dlatego jedzmy więcej jabłek, a będziemy po prostu zdrowsi:).

 

Źródło:

  • Zygmunt Zdrojewicz i wsp., Jedz jabłka – będziesz zdrowszy. Medycyna rodzinna 3/2015.
  • Knekt P, Kumpulainen J, Järvinen R et al.: Flavonoid intake and risk of chronic diseases. Am J Clin Nutr 2002; 76(3): 560-568.
  • Willers SM, Devereux G,Craig LCA et al.: Maternal food consumption during pregnancy and asthma, respiratory and atopic symptoms in 5-year-old children. Thorax 2007; 62(9): 773-779.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.