Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Jadłospis jednodniowy zalecany przy chorobach skóry: trądzik, łuszczyca, atopia, grzybice, wypryski skórne.

Jadłospis jednodniowy zalecany przy chorobach skóry: trądzik, łuszczyca, atopia, grzybice, wypryski skórne.

Jaka dieta będzie najodpowiedniejsza, co eliminujemy, a co włączamy do diety?

U naszych pacjentów mamy sprawdzone podejście: stosujemy dietę niskohistaminową,  wykluczamy możliwe antygeny związane z pokarmem, obniżamy ilość tłuszczów w diecie (również tych roślinnych), ograniczamy nabiał ze względu na wysoki indeks insulinowy, dieta ma obfitować w roślinne antyoksydanty, organiczne związki siarki, cynk i krzem, kwercetynę, odpowiednią ilość białka, produkty o niskim i średnim IG. Efekty zauważalne już po tygodniu diety, od kiedy eliminujemy możliwe czynniki prozapalne.

Przykład diety.

DZIEŃ 1

W ciągu dnia pamiętaj o piciu wody niegazowanej niskosodowej!

Śniadanie

Owsianka z mango i owocami jagodowymi.

Składniki:

  • Pół szklanki płatków owsianych
  • Pół szklanki niesłodzonego soku jabłkowego (ale jeśli nie posiadasz można użyć więcej mleka roślinnego zamiast soku)
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 jabłko starte na grubych oczkach
  • ½ szklanki jogurtu lub mleka roślinnego (można wybrać migdałowe, kokosowe, sojowe)
  • Pokrojone mango, borówki lub jagody (dowolna ilość; owoce mogą być mrożone lub liofilizowane)
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Do miski wsyp płatki owsiane i zalej je sokiem jabłkowym i cytrynowym. Dodaj miód lub syrop. Odstaw najlepiej na całą noc. Następnie przed podaniem dodaj starte jabłko, mango, jagody, jogurt lub mleko (można lekko podgrzać całą potrawę przed spożyciem).

II śniadanie

Napój z marchwi i czarnej rzepy.

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia czarna rzepa
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego

Wyciśnij sok w sokowirówce lub wyciskarce. Dodaj siemię lniane. Wymieszaj.

Zamiast soku możesz zrobić surówkę z marchwi, czarnej rzepy z dodatkiem siemienia lnianego. W ten sposób dostarczysz organizmowi więcej błonnika.

Obiad

Pieczone bataty nadziewane komosą ryżową.

Składniki:

  • 2 małe/średnie bataty
  • 1 szklanka komosy ryżowej (można pomieszać z inną kaszą, np. amarantusem)
  • 1 pietruszka (polecam jednak bardziej pasternak)
  • 1 cebula czerwona
  • 1 mały pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
  • 2-3 łyżki pestek dyni i opcjonalnie słonecznika
  • 2 łyżki oliwy

Bataty natnij przez środek, skrop je oliwą, przypraw (sól, pieprz, zioła prowansalskie). Ułóż na papierze do pieczenia i piecz do 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Komosę zalej 2 szklankami wody i gotuj do miękkości. Na patelnię wlej trochę wody, dodaj posiekaną cebulkę i chwilę ją pogotuj. Na koniec dodaj łyżeczkę oliwy. W ten sposób tłuszcze nie stracą swoich właściwości.

Przy okazji pamiętaj kucharzu młody ! Nie wlewaj do gorącego oleju WODY J

Wymieszaj komosę z cebulką, posiekaną pietruszką oraz słonecznikiem lub pestkami dyni;  taki farsz wyłóż w środek batata. Zapiecz bataty jeszcze ok. 8 minut.

Polecam przygotować surówką (pokroić 1 paprykę czerwoną, 1 pomidor, dodać szczypiorek lub cebulkę, rukolę, przyprawić i wymieszać z małą łyżeczką oliwy)

Podwieczorek

Kawa bananowa (na ciepło lub zimno)

Składniki:

  • 1 banan
  • Pół szklanki kawy
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • Szczypta cynamonu i kurkumy

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować.

Kolacja

Szybka pasta z czerwonej soczewicy.

Odłóż trochę pasty na kolejny dzień (na I lub II śniadanie)

Składniki:

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 ogórek kiszony (jeśli tolerujesz)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Pół małej cebuli czerwonej
  • 2-3 kromki chleba pełnoziarnistego
  • Nasiona czarnuszki

Soczewicę wypłukać i gotować w 2 szklankach wody. Odcedzić i zblendować razem z oliwą. Soczewicę wymieszać z pokrojoną drobno cebulką, przyprawić do smaku. Pastę smarować na pieczywie (nie używaj już masła). Pokroić ogórek i położyć na kanapki.  Zachęcam również do posypania kanapki czarnuszką.

Polecam herbatę miętową lub z korzenia mniszka lekarskiego (dla lepszej pracy wątroby) .

Uwaga: Przy nietolerancji histaminy kiszonki są niewskazane!

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.