Dieta z niską zawartością FODMAP stosowana jest u coraz szerszej grupy pacjentów.
Dieta L-FODMAP oparta jest na spożywaniu żywności o niskiej zawartości węglowodanów słabo wchłanianych, które ulegają fermentacji zarówno w jelicie cienkim jak i grubym. Do tej grupy zaliczyć można fruktozę i laktozę, fruktany, galaktooligosacharydy i alkohole polihydroksylowe (w tym sorbitol, mannitol, ksylitol).
Kiedy można zastosować dietę? Liczne badania dostarczają dowodów na skuteczność diety ubogiej w FODMAP u pacjentów z:
Zachęcam do zapoznawania się z przykładowym jadłospisem przy tego typu diecie. Jadłospis uwzględnia 3 dni dla osób o dziennym zapotrzebowaniu energetycznym na 2000 kcal. Został skomponowany w programie Aliant. Pamiętaj jednak, że opublikowana dieta nie jest dietą indywidualną. Ma jedynie charakter poglądowy.
Pamiętajcie, że dieta L-FODMAP powinna być prowadzona pod kontrolą dietetyka i lekarza.
Polecam również przeczytać dwa artykuły, które są przeglądem doniesień dotyczących skuteczności diety z ograniczeniem FODMAP oraz potencjalnie niepożądanych jej następstw.
Jako dietetycy kliniczni zajmujemy się rozpisywaniem indywidualnej diety ograniczającej FODMAP pacjentom w zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego. Przeprowadzamy wywiady medyczno-żywieniowe, konsultujemy, edukujemy w temacie odpowiednio dobranej diety. Monitorujemy stan zdrowia pacjenta również po zakończeniu diety. Bardzo często efekty diety widocznie są już w pierwszym tygodniu stosowania diety.
Dla osób interesujących się dietą indywidualną zapraszamy do kontaktu.