email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Jedna surówka dziennie! Dlaczego warto codziennie zjeść surówkę warzywno-owocową?

Jedna surówka dziennie! Dlaczego warto codziennie zjeść surówkę warzywno-owocową?

Jedna surówka dziennie! Dlaczego warto codziennie zjeść surówkę warzywno-owocową?

Prostym i skutecznym sposobem na zmniejszenie ryzyka zachorowania na różne choroby jest dieta zróżnicowana, ale przede wszystkim bogata w warzywa i owoce. Czy zdajemy sobie sprawę, ile potrzebnych witamin i składników odżywczych można znaleźć w jednej porcji surówki owocowo-warzywnej?  Dlaczego warto wprowadzić do swojego jadłospisu chociaż jedną porcję surówki dziennie?

Zdecydowana większość warzyw i owoców powinna być podawana na surowo, najlepiej w formie surówek czy sałatek. Surówkę, czy sałatkę możemy podać jako przekąskę między posiłkami, przystawkę, zdrowy deser. Można ją spokojnie zabrać do pracy, szkoły, na wycieczkę jako lekki, ale odżywczy posiłek. Idealnie spisuje się w diecie ubogoenergetycznej, daje uczucie sytości, przy okazji reguluje gospodarkę węglowodanowo-tłuszczową. Są zalecane również przy zaparciach przewlekłych.

Świeże składniki, trochę przypraw, ziół, oliwa – tyle potrzeba, żeby przygotować pyszną surówkę.

Surówki to prawdziwe źródło multiwitamin dla twojego organizmu. Są bogate w mikroelementy, witaminy, błonnik, chlorofil, itd. Nie ulega wątpliwości, że zdrowie płynie z roślin, a spożycie warzyw i owoców wpływa szczególnie korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, odpornościowy oraz nerwowy.

Pokarmy roślinne, spożywane zwłaszcza na surowo, zawierają tysiące związków fitochemicznych, które spożywane regularnie mają silne właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Przykładowo cząsteczki o działaniu przeciwrakowym są uwalniane podczas mechanicznego rozdrabniania niektórych warzyw (np. czosnku). A jak wiadomo, warzywa czosnkowe ograniczają wzrost komórek rakowych, mają właściwości wzmacniające odporność. Natomiast surówki z selera może być pomocna w leczeniu łuszczycy. Warzywo to zawiera bowiem psoralen, związek, który łagodzi objawy i pomaga w leczeniu tej choroby. Czerwone warzywa/owoce chronią DNA przed uszkodzeniem. Zaś pomarańczowe i żółte wzmacniają odporność.

Surowe warzywa i owoce to również solidna dawka potasu. Wysoka podaż potasu natomiast rekomendowana jest szczególnie pacjentom z nadciśnieniem tętniczym, hamuje agregację płytek, zmniejsza ryzyko zakrzepicy, ogranicza rozwój miażdżycy.

Kilka uwag:

  • Do surówek nie dodajemy już majonezu czy cukru, także nie używamy mieszanek przyprawowych typu Vegeta, kostki rosołowe, a jedynie przyprawy ziołowe, korzenne, sok z cytryny, olej roślinny lub jogurt naturalny, ewentualnie miód.
  • Oliwa czy inny olej (tłoczony na zimno) nadaje sałatce/surówce lepszy zapach, podkreśla smak składników, dostarcza zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz umożliwia przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
  • Należy uważać na soki, które pozbawione są błonnika i bardzo szybko podnoszą cukier we krwi. Surówki, sałatki zawierają błonnik, tak więc będą wpływać znacznie lepiej na stabilizowanie stężenia glukozy we krwi.
  • Im więcej kolorów, tym więcej cennych składników odżywczych!  Tworząc surówki bogate w kolory możesz mieć pewność, że i tobie nie zabraknie witam oraz antyoksydantów. Kolory roślin to nic innego jak fitoskładniki odżywcze dla nas. To one chronię  rośliny przed chorobami, promieniowaniem UV, czynnikami związanymi z zanieczyszczeniem środowiska i taką samą rolę mogą spełniać również w naszym organizmie Owoce i warzywa bogate w karetonoidy i likopen (marchew, melony, arbuzy, pomidor) hamują rozwój chorób związanych ze starzeniem się organizmu, zapobiegają też powstawaniu skrzepów, obniżają poziom cholesterolu we krwi.
  • Jaka powinna być porcja twojej surówki. Prostym sposobem na oszacowanie wielkości jednej porcji surówki jest użycie własnej dłoni złożonej w miseczkę jako miary. Myślę, że to niewiele, a efekty ogromneJ  Spożywając codziennie surówkę możesz zaobserwować u siebie już w całkiem krótkim czasie - gładszą cerę, zdrowsze włosy i paznokcie.
  • Są jednak osoby, u których surowe warzywa i  owoce powodują różne dolegliwości, przede wszystkim wzdęcia i bóle brzucha. Dotyczy to głównie osób cierpiących na przewlekłe choroby trzustki, wątroby, jelit, żołądka, IBS. Dlatego dobrym rozwiązaniem będą warzywa / owoce gotowane, pieczone, ewentualnie gotowane al dente. To wszystko zależy od indywidualnej tolerancji organizmu.

I pytanie do Ciebie :) A kiedy ostatnio ty zjadłeś/zjadłaś jakąś surówkę? :) Surówki wcale nie muszą być trudne w przyrządzeniu, czasochłonne, czy „wymyślate”. Najpyszniejsze są te, które w swoim składzie mają od 2 do 4  składników. Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do komponowania swoich własnych surówek, oczywiście z uwagi na Twoje zdrowie :)

Przepis na najpopularniejszą surówkę w Polsce, choć trochę zmodyfikowaną do wersji bogatszej i zdrowszej.

Zetrzeć jabłko i marchew, które mają sporo błonnika, witaminy C i A, dodać do nich parę pestek słonecznika zawierających witaminę E, a także migdałów obfitujących w białko i wapń oraz natki pietruszki i suszonej żurawiny mające dużo witaminy C. Skropić delikatnie oliwą. Surówkę możesz posypać nasionami czarnuszki, która dodatkowo zadziała przeciwalergicznie (przeciwhistaminowo), przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Zauważ, ile dobrych składników jest w jednej porcji takiej surówki. :)

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.