Jedna surówka dziennie! Dlaczego warto codziennie zjeść surówkę warzywno-owocową?
Prostym i skutecznym sposobem na zmniejszenie ryzyka zachorowania na różne choroby jest dieta zróżnicowana, ale przede wszystkim bogata w warzywa i owoce. Czy zdajemy sobie sprawę, ile potrzebnych witamin i składników odżywczych można znaleźć w jednej porcji surówki owocowo-warzywnej? Dlaczego warto wprowadzić do swojego jadłospisu chociaż jedną porcję surówki dziennie?
Zdecydowana większość warzyw i owoców powinna być podawana na surowo, najlepiej w formie surówek czy sałatek. Surówkę, czy sałatkę możemy podać jako przekąskę między posiłkami, przystawkę, zdrowy deser. Można ją spokojnie zabrać do pracy, szkoły, na wycieczkę jako lekki, ale odżywczy posiłek. Idealnie spisuje się w diecie ubogoenergetycznej, daje uczucie sytości, przy okazji reguluje gospodarkę węglowodanowo-tłuszczową. Są zalecane również przy zaparciach przewlekłych.
Świeże składniki, trochę przypraw, ziół, oliwa – tyle potrzeba, żeby przygotować pyszną surówkę.
Surówki to prawdziwe źródło multiwitamin dla twojego organizmu. Są bogate w mikroelementy, witaminy, błonnik, chlorofil, itd. Nie ulega wątpliwości, że zdrowie płynie z roślin, a spożycie warzyw i owoców wpływa szczególnie korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, odpornościowy oraz nerwowy.
Pokarmy roślinne, spożywane zwłaszcza na surowo, zawierają tysiące związków fitochemicznych, które spożywane regularnie mają silne właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Przykładowo cząsteczki o działaniu przeciwrakowym są uwalniane podczas mechanicznego rozdrabniania niektórych warzyw (np. czosnku). A jak wiadomo, warzywa czosnkowe ograniczają wzrost komórek rakowych, mają właściwości wzmacniające odporność. Natomiast surówki z selera może być pomocna w leczeniu łuszczycy. Warzywo to zawiera bowiem psoralen, związek, który łagodzi objawy i pomaga w leczeniu tej choroby. Czerwone warzywa/owoce chronią DNA przed uszkodzeniem. Zaś pomarańczowe i żółte wzmacniają odporność.
Surowe warzywa i owoce to również solidna dawka potasu. Wysoka podaż potasu natomiast rekomendowana jest szczególnie pacjentom z nadciśnieniem tętniczym, hamuje agregację płytek, zmniejsza ryzyko zakrzepicy, ogranicza rozwój miażdżycy.
Kilka uwag:
I pytanie do Ciebie :) A kiedy ostatnio ty zjadłeś/zjadłaś jakąś surówkę? :) Surówki wcale nie muszą być trudne w przyrządzeniu, czasochłonne, czy „wymyślate”. Najpyszniejsze są te, które w swoim składzie mają od 2 do 4 składników. Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do komponowania swoich własnych surówek, oczywiście z uwagi na Twoje zdrowie :)
Przepis na najpopularniejszą surówkę w Polsce, choć trochę zmodyfikowaną do wersji bogatszej i zdrowszej.
Zetrzeć jabłko i marchew, które mają sporo błonnika, witaminy C i A, dodać do nich parę pestek słonecznika zawierających witaminę E, a także migdałów obfitujących w białko i wapń oraz natki pietruszki i suszonej żurawiny mające dużo witaminy C. Skropić delikatnie oliwą. Surówkę możesz posypać nasionami czarnuszki, która dodatkowo zadziała przeciwalergicznie (przeciwhistaminowo), przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Zauważ, ile dobrych składników jest w jednej porcji takiej surówki. :)