email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Kawa z topinamburu dla cukrzyków i osób z nietolerancją glukozy. I drogocenna inulina.

Kawa z topinamburu dla cukrzyków i osób z nietolerancją glukozy. I drogocenna inulina.

Topinambur prawie zapomniana roślina, ale idealny środek dla cukrzyków i osób z nietolerancją glukozy, w tym z insulinoopornością. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, zawiera inulinę, żelazo, potas, tiaminę, krzem. Stąd jest również dobry dla osób z nadciśnieniem, wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów oraz w trakcie leczenia onkologicznego. Inulina jest cukrem zbudowanym z cząsteczek fruktozy, ale tego cukru nasz organizm nie potrafi strawić, więc działa jak błonnik, a wiadomo że przy błonniku nie mamy gwałtownego stężenia glukozy we krwi. Również cholesterol nie rośnie. Inulina ma właściwości żelujące,  co opóźnia wchłanianie węglowodanów prostych do krwiobiegu.

Co jeszcze wiemy o inulinie?  Jest ona zaliczana do prebiotyków, które stanowią pożywkę do wzrostu dobroczynnych bakterii z grupy Bifidobacterium.

Dodatek mniszka lekarskiego w tej kawie wzmacnia działanie topinamburu oraz działa odtruwająco (usuwa również  metale ciężkie) i regulująco na układ pokarmowy.

Polecam wszystkim taką kawę. Przynajmniej, aby zastąpić jedną zwykłą, tą zdrowszą, czyli z topinamburu. O topinamburze będę jeszcze pisała nie raz, ponieważ jest to roślina warta szczególnej uwaga. Zalecam osobom z wszystkimi zaburzeniami metabolicznymi.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.