location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Kiedy polecam seler naciowy? Reumatyzm, nadciśnienie, nerwica i właściwości lecznicze selera.

Kiedy polecam seler naciowy? Reumatyzm, nadciśnienie, nerwica i właściwości lecznicze selera.

Seler naciowy, uznawany za jedno z najstarszych warzyw dzięki wielu cennym składnikom znów powraca do łask. W starożytności seler traktowano jako roślinę wręcz niezastąpioną, która przynosiła urodę, zdrowie i długowieczność. Kiedy najczęściej go polecam?

 

Nadciśnienie

Wiele badań wykazało, że seler dzięki obecności ftalidów ma działanie powodujące rozkurcz mięśni gładkich naczyń. Ftalidy hamują produkcję hormonów stresowych, które skurczają naczynia, co przyczynia się do nadciśnienia. W medycynie chińskiej do redukcji wysokiego ciśnienia używano soku z selera naciowego wymieszanego z miodem. Seler połączony z czosnkiem pomaga w leczeniu miażdżycy i chorób górnych dróg oddechowych.

Reumatyzm

Picie soku z selera przynosi ulgę chorym stawom, łagodzi bóle artretyczne oraz reumatyczne (obniża poziom kwasu moczowego, rozpuszcza osady wapniowe w stawach). Ponadto, seler dobrze poradzi sobie z obrzękami, jest moczopędny, przez co wspomaga pracę nerek.

Nerwica /  Stres

Olejki eteryczne selera posiadają właściwości przeciwkonwulsyjne, uspokajające i kojące nerwy. Najlepsze efekty daje wypicie soku z selera naciowego połączonego z sokiem z marchwi.

Ciekawosta:

Seler naciowy jedzony na surowo w naturalny sposób usuwa osad i płytkę nazębną.

Uwaga! Seler  to również afrodyzjak, ale myślę, że ten efekt uboczny będziecie w stanie zaakceptować :)  !

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.