Seler naciowy, uznawany za jedno z najstarszych warzyw dzięki wielu cennym składnikom znów powraca do łask. W starożytności seler traktowano jako roślinę wręcz niezastąpioną, która przynosiła urodę, zdrowie i długowieczność. Kiedy najczęściej go polecam?
Nadciśnienie
Wiele badań wykazało, że seler dzięki obecności ftalidów ma działanie powodujące rozkurcz mięśni gładkich naczyń. Ftalidy hamują produkcję hormonów stresowych, które skurczają naczynia, co przyczynia się do nadciśnienia. W medycynie chińskiej do redukcji wysokiego ciśnienia używano soku z selera naciowego wymieszanego z miodem. Seler połączony z czosnkiem pomaga w leczeniu miażdżycy i chorób górnych dróg oddechowych.
Reumatyzm
Picie soku z selera przynosi ulgę chorym stawom, łagodzi bóle artretyczne oraz reumatyczne (obniża poziom kwasu moczowego, rozpuszcza osady wapniowe w stawach). Ponadto, seler dobrze poradzi sobie z obrzękami, jest moczopędny, przez co wspomaga pracę nerek.
Nerwica / Stres
Olejki eteryczne selera posiadają właściwości przeciwkonwulsyjne, uspokajające i kojące nerwy. Najlepsze efekty daje wypicie soku z selera naciowego połączonego z sokiem z marchwi.
Ciekawosta:
Seler naciowy jedzony na surowo w naturalny sposób usuwa osad i płytkę nazębną.
Uwaga! Seler to również afrodyzjak, ale myślę, że ten efekt uboczny będziecie w stanie zaakceptować :) !